Боровчанин: Стварамо слободну Србију

„Међународни дан људских права подсећа нас на све оне који су угрожени због неједнакости у сваком смислу, али је и подсетник на то какву Србију треба да градимо. Различитости не смеју бити питање опстанка појединаца или група, било да су у питању сиромашни и расељени, Роми, ЛГБТ, ометени у развоју и други припадници осетљивих група... Држава је ту да штити људска права сваког појединца, али и да васпитава омладину да су солидарност, толеранција, љубав и доброта најузвишеније људске особине. Влада Србије у партнерству са младима гради слободно друштво у којем ће управо младе генерације одрастати и у њему живети“, поручио је Боровчанин.

Државни секретар за омладину похвалио је иницијативу неформалних група младих из Новог Сада, Суботице, Зрењанина, Новог Пазара и других градова, које су покренуле Месец толеранције и људских права који се у Србији обележавао од 16. новембра до данас.

„Искрено верујем да омладина Србије може да изгради једно толерантније, демократичније и напредније друштво“, казао је Ненад Боровчанин.

У оквиру обележавања ове манифестације, организовани су такмичење „Амбасадор толеранције и људских права“ и „Лајкомат караван“ од Суботице до Новог Пазара. Током такмичења, у бројним градовима широм Србије били су постављени апарати који су снимали видео поруке грађанки и грађана којима се афирмишу толеранција и људска права.

Видео поруке постављене су на портал www.nemrznji.rs, а званични хаштагови су #verujem #tolerancija #nemrznji.

Победник такмичења, који постаје Амбасадор толеранције и људских права, је особа чији видео буде највише шерован, а награда је посета институцијама Савета Европе у Стразбуру.

Top