Боровчанин са стипендистима Фонда за младе таленте на радионици МУП-а

“Србија препознаје младе и њихову важну улогу у друштву. Млади су садашњост и будућност, ресурс иновација и покретачка снага и имајући ово у виду Министарство омладине и спорта препознало је неопходност остваривања континуираног и систематског улагања у развој и успостављање партнерског односа младих и државе, и покренуло иницијативу за реализацију радионице за стипендисте Фонда за младе таленте у Сектору за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије МУП-а”, изјавио је држави секретар за омладину Боровчанин.

Поздрављајући више од 50 најбољих студената-стипендиста Фонда, помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије Слободан Недељковић нагласио је да радионица има за циљ афирмацију примене савремених техничко-технолошких решења у Министарству унутрашњих послова и подршку младим талентима и њиховом даљем стручном усавршавању у Србији.

Он је додао како ће студенти имати прилику да виде нека решења из области електронске управе која имају за циљ да олакшају грађанима решавање законских обавеза на савремен и безбедан начин без одласка у полицијске станице, примену веб апликативног развоја и развоја апликација на мобилним уређајима за приступ подацима и информацијама које се налазе у евиденцијама МУП-а.

Приказана је примена савремених технолошких решења која омогућавају коришћење просторних података и праћење локација мобилних терминала које користе припадници Министарства унутрашњих послова за остваривање сигурне и безбедне комуникације, путем ТЕТРА дигиталне радио мреже.

Студентима су представљене и могућности и сервиси националне радио мреже ТЕТРА, кроз примере из праксе у којима је пружана подршка у реаговању у ванредним и кризним ситуацијама свим линија рада министарства, обезбеђивањем брзог успостављања поузданих комуникационих канала, а упознали су и савремена аналитичка решења која се користе за анализу и извештавање у свим областима и на свим нивоима а која се заснивају на примени савремених технологија и алата.

Представљени су и мобилни командно-контролни комуникациони системи за надзор и поступање у обезбеђивању јавног реда и мира и обезбеђивање државне границе, као и мобилна ТЕТРА базна станица као веријабилни део ТЕТРА мобилне радио мреже.

Реализована је и посета персонализационом центру у коме се персонализују сва идентификациона документа грађана. Студенти су имали прилику да уз стручно вођење обиђу све целине од припреме материјала до финалног паковања и припреме за дистрибуцију.

Реализоване су и посете електронском рачунском центру као централној информационој локацији на којој се обезбеђује континуална доступност 24/7 и коришћење података и информација из евиденција у домену надлежности Министарства унутрашњих послова као и ТЕТРА комуникационом центру као централној локацији за обезбеђивање услуга и сервиса за континуалну и безбедну комуникацију.

Сва приказана решења олакшавају рад полицијским службеницима, а у функцији су борбе пртив криминала, контроле државне границе и других полицијских послова – повећања степена безбедности грађана Републике Србије.

Радионици за стипендисте Фонда за младе таленте под назовом «Нове информационо комуникационе технологије и њихова примена у МУП РС» организованој присуствовало је преко 50 студената са различитих високообразованих институција из земље и иностранства.

Top