Београд центар медицине спорта - отворена 2. међународна конференција медицине спорта

Министар Удовичић истакао важност конференције за здравље спортиста и рекреативаца

У Београду је свечано отворена 2. Mеђународна конференција медицине у спорту, у организацији Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије. Под називом „Нова димензија медицине спорта“, овај истакнути научни скуп има за циљ усвајање нових, потврђених сазнања и њихову примену у пракси ради очувања здравља спортиста.

Четири године по одржавању прве овакве манифестације у нашој земљи, очекује се да ће у њеним предавањима, практичним курсевима и показним радионицама узети учешће преко 1000 стручњака и студената, уз 17 предавача из иностранства и 20 из Србије. Значајну подршку организацији конференције пружиле су Међународна федерација медицине спорта (ФИМС) и Удружење за медицину спорта Србије, уз покровитељство Министарства омладине и спорта, Министарства здравља и социјалне заштите и Министарства одбране Републике Србије. 

На почетку конференције, Министар омладине и спорта, Вања Удовичић се обратио организаторима и учесницима - и пожелео им добродошлицу и успешан рад. „Спорт и здравље нераскидиво су везани. Спорт је један од најефектнијих начина за вођење здравог живота, а здравље и физичка припремљеност су најбитнији предуслови да спортисти постижу запажене резултате!“ истакао је министар Удовичић, и наставио: “Професионални и рекреативни спорт сваког дана постају физички све захтевнији, а сразмерно са тиме расте и улога спортске медицине у остваривању запажених резултата. У склади са тим, желимо да охрабримо и подржимо све пројекте који подижу свест о њеном значају и омогућују да на научној основи приступимо спорту. Оно што је свима нама најважније је  - здравље сваког нашег спортисте и грађана – а постизање и одржавање услова да то и обезбедимо је главни циљ ове вишеструко корисне конференције!“

„Важан резултат вашег заједничког рада у наредним данима било би стварање широке и корисне научне и практичне платформе, која ће омогућити нашим стручњацима, докторима и студентима да се садржајно, директно и међусобно информишу о најновнијим научним сазнањима и методама из њихових области на предстојећим предавањима и радним сесијама. Такво искуство и сазнања ће их даље оспособити и мотивисати да, у оквиру нашег система спортске медицине, индивидуално и кроз разне облике сарадње остварују важне и опште корисне каријерне успехе и пробоје у овој области,“ напоменуо је министар Удовичић.

Уз напомену да се ова међународна конференција спортске медицине одржава се – као и пре четири -  у предолимпијској години, у сусрет Играма у Токију, министар Удовичић је закључио:“Надам се да ће све што смо тада започели и данас наставили – до њиховог почетка изузетно позитивно утицати на здравствено стање и спремност наших спортисткиња и спортиста – и да ћемо из године у годину остварити нове рекорде по броју освојених медаља на том, најзначајнијем - и осталим глобалним такмичењима!“

Друга српска међународна конференција медицине у спорту трајаће од 23. до 25. маја у Сава Центру, а поред предавања ће бити организоване и показне радионице. Увод у конференцију је Курс спортске кардиологије и физиологије напора, на програму прва два дана конференције.

Top