Antidoping zakon po svetskim standardima

Datum: 06.11.2014 | Kategorija: Sport,

Pre nešto manje od mesec dana, 15. oktobra, Skupština Srbije usvojila je novi Zakon o sprečavanju dopinga u sportu. Ministarstvo omladine i sporta u skladu sa svetskim normativima u ovom dokumentu, predložilo je neke izmene koje su prihvaćene. Na nedavno održanom skupu ministar Vanja udovičić je izneo sportskim savezima stavke koje se tiču važnog dokumenta. Ministar je za naš list odgovorio na nekoliko pitanja.

Kakav je značaj Zakona za srpski sport?

Značaj novog Zakona ogleda se pre svega u tome što omogućava kontinuitet učešća naših sportista na međunarodnim takmičenjima. Izmene međunarodnih antidoping propisa stupaju na snagu 1. januara 2015. godine i bilo je neophodno da se i naši nacionalni propisi usklade s tim izmenama. To omogućava da se srpski sportisti takmiče u inostranstvu, da se u našoj zemlji organizuju međunarodna takmičenja i da naši nacionalni sportski savezi budu punopravni članovi međunarodnih sportskih saveza.

Koje su izmene u odnosu na prethodni?

U prethodnom zakonu postojalo je osam povreda antidoping pravila, a novim se uvode još dve - saučesništvo i nedozvoljeno udruživanje. Takođe, sistem propisivanja trajanja disciplinskih kazni za sportiste je sada fleksibilniji jer je uvedeno upućivanje na primenu odgovarajućih odredbi Svetskog antidoping kodeksa i pravila koja važe u nadležnim međunarodnim sportskim savezima. Novina je i to da sportista koji namerno koristi nedozvoljenu supstancu može da bude kažnjen sa najviše četiri godine zabrane bavljenja sportom, dok sportista koji dokaže da nije bilo namere ili nepažnje u vezi sa doping pozitivnim rezultatom može da prođe bez zabrane takmičenja.

Da li je akt u potpunosti usklađen sa Svetskim antidoping kodeksom?

Ovo je jedan od retkih zakona koji je ujedinio i vlast i opoziciju. U potpunosti je usklađen sa svetskim pravilima, u njemu se utvrđuju prava i obaveze u pogledu zaštite podataka o ličnosti sportiste što do sada nije bio slučaj, a takođe se i ukida krivično delo „upotreba doping sredstava“ za sportiste što je opšta tendencija u svetu jer se smatra da je sportista dovoljno kažnjen zabranom bavljenja sportom. Novine se odnose i na smanjivanje visine određenih kazni i njihovo usklađivanje sa Zakonom o sportu.

Kako su ga prihvatili savezi i da li su imali neke predloge?

Savezi su novi Zakon prihvatili sa odobravanjem i izrazili svoju posvećenost borbi protiv dopinga u sportu. Kako bismo im približili njihove nove obaveze, sa svim savezima smo održali zajednički sastanak na kom je dogovoreno da im Antidoping agencija pruži pomoć u izradi normativnih akata na koje ih obavezuje novi Zakon. Naravno, obezbedićemo i svu drugu potrebnu pomoć u prelaznom periodu od 6 meseci u kome su dužni da usklade svoje delovanje s novim Zakonom o sprečavanju dopinga. Što se tiče predloga saveza, oni su se uglavnom ticali antidoping edukacije i kanala za što za bolju informisanost sportista o antidoping pravilima.

Koliko je realno da sport u Srbiji isprati svetske normative u Zakonu?

U našem sportu su se i do sada sprovodila pravila koja su bila propisana prethodnim svetskim antidoping Kodeksom tako da nema razloga da se pojavi neki problem u sprovođenju novog Zakona i novog svetskog antidoping Kodeksa. Naša Antidoping agencija postoji već devet godina, tako da su sportisti u Srbiji u velikoj meri upoznati sa problemima dopinga. Svakako će se i u narednom periodu raditi, pre svega, na edukaciji sportista, sportskih radnika i stručnjaka u oblasti sporta.

Izvor: Sportski žurnal

Nazad