Zeković: Zdrav život je pravo dece i obaveza društva   

Datum: 25.11.2014 | Kategorija: Aktivnosti, Sport,

Pomoćnik ministra omladine i sporta Uroš Zeković danas je, prisustvujući državnom prvenstvu u plivanju za osnovce i srednjoškolce, istakao da svako dete ima pravo na zdrav život i pravilan fizički razvoj. Prema njegovim rečima, zadatak da se deci obezbede uslovi za bavljenje sportom i rekreacijom je obaveza celog društva – kako samog Ministarstva, tako i lokalnih samouprava, roditelja, nastavnika i medija.  

„Današnja omladina odrasta zatvorena u sobama, s telefonima u rukoma i pred televizorima i kompjuterima. Naš zadatak je da ih izvedemo na terene, u sportske sale i bazene, u prirodu, da bar deo svog vremena odvoje za rekreaciju, jer će im se to višestruko vratiti. Zato je neophodno uložiti sve napore, uz učešće celog društva, da se roditeljima i deci približi važnost redovne rekreacije i fizičke aktivnosti za zdrav život i razvoj“, kazao je Zeković.

On je rekao da se Ministarstvo omladine i sporta, kada je unapređenje školskog sporta postavilo za jedan od prioriteta u radu, vodilo izrekom da „fizička aktivnost može zameniti mnoge lekove, ali da nijedan lek ne može zameniti fizičku aktivnost“.

„Zato Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Savezom za školski sport već nekoliko godina organizuje akciju „Sport u škole“, gde se deci omogućava dodatno vežbanje, pored onog koje imaju na časovima fizičkog vaspitanja. Taj program, koji se sprovodi širom Srbije, će se, u skladu s mogućnostima, nastaviti i 2015. godine jer je cilj države da odgajamo zdravu decu i omladinu“, izjavio je pomoćnik ministra za sport.

Nazad