Udovičić u zvaničnoj poseti UN

Datum: 29.05.2015 | Kategorija: Aktivnosti,

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić otputovao je u Njujork u kojem će govoriti na Skupštini Ujedinjenih nacija, povodom obeležavanja 20. godišnjice Svetskog programa akcije za mlade.

Prvog dana posete, Udovičić je obišao Misiju Srbije pri UN i sastao se sa ambasadorom Milanom Milanovićem. Nakon toga, ministra je primila direktorka UN programa za mlade Nikola Šeferd, povodom zahteva Ministarstva omladine i sporta da bude pilot zemlja/projekat za implementaciju SWAP-a (United Nations System-wide Action Plan). Projekat ima za cilj povećanje zapošljavanja mladih i razvoj preduzetništva, zaštitu ljudskih i građanskih prava, političku inkluziju, obrazovanje i zdravlje mladih.

S obzirom na to da je ministar Udovičić u prethodnom periodu pokrenuo niz projekata u vezi sa zapošljavanjem mladih, ova inicijativa naišla je na široku podršku kod predstavnika Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj, koji su već počeli da mobilizuju sredstva za projekat u Srbiji, kao i Agencije Ujedinjenih nacija za ekonomski i socijalni razvoj, sa čijom se direktorkom delegacija Ministarstva omladine i sporta sastala danas.

Tokom prvog dana boravka u Njujorku, Udovičić se sastao i sa direktorom UNICEF programa Tedom Čaibanom, sa kojim je razgovarao o stvaranju podsticajnog i bezbednog okvira za mlade u Srbiji, razvoju institucionalnog okvira, prvenstveno na lokalnom nivou, promovisanje tolerancije i nenasilja u školama, jačanje socijalne uključenosti mladih, itd. Ministar je na sastanku predstavio i Nacionalnu strategiju za mlade, koju su predstavnici UNICEF-a pohvalili, rekavši da je to dobar primer drugim zemljama na koji način treba da urede omladinsku politiku.Udovičić je sa Čaibanom razgovarao i o novom Zakonu o sportu i načinu na koji će se urediti položaj dece u sportu kroz regulisanje ugovora i transfera.

Ministar će se danas u 11.00 (po lokalnom vremenu) obratiti Skupštini Ujedinjenih nacija, povodom obeležavanja 20. godišnjice Svetskog programa akcije za mlade.

Nazad