Troje mladih svake nedelje pogine u saobraćaju

Datum: 03.07.2014 | Kategorija: Omladina,

„U Srbiji u saobraćaju nedeljno u proseku pogine troje mladih, a više od 100 bude povređeno“, skrenuo je pažnju ministar omladine i sporta Vanja Udovičić na današnjem predstavljanju akcije „Mladost, ne ludost“, koja je usmerena na povećanje bezbednosti mladih u saobraćaju. Udovičić je apelovao na sve da udruže snage, kako bi se kroz edukaciju i efikasnije sankcije pobedila ova porazna statistika.

„Bezbednost mladih je, pored zapošljavanja, ključni problem našeg društva. I jedno i drugo zahtevaju multisektorski pristup i Ministarstvo omladine i sporta će kroz sve raspoložive resurse raditi na tome da pobedimo ovu lošu statistiku. Kod bezbednosti u saobraćaju su bitne dve dimenzije – edukacija i sankcije. Sankcije moraju biti efikasnije, a edukacija svakodnevna i konstantna – od vrtića do fakulteta“, rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, bezbednost mladih, ali i svih ostalih učesnika u saobraćaju, mora biti dominantna tema u medijima i u obrazovanju. „Pre samo par nedelja imali smo užasnu tragediju, u kojoj smo ostali bez pet mladih ljudi, i to su scene i vesti koje Srbija mora da iskoreni. Ključan element u tom procesu je obrazovanje. Od malih nogu deci moraju biti usađene norme ponašanja u saobraćaju i to je nešto na čemu svi moramo da radimo“, kazao je ministar omladine i sporta.

U prethodne dve godine, na putevima u Srbiji nastradalo je 11.880 mladih. Od ovog broja, njih 292 je poginulo. Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u kojima ginu mladi su prevelika brzina, vožnja u alkoholisanom stanju, nevezivanje pojasa i izbegavanje nošenja kacige. Takođe, primetno je da se broj stradanja mladih u saobraćaju povećava tokom letnjih meseci, kao i da je najveći broj tragedija tokom vikenda – petkom, subotom i nedeljom.

„Ovo nam jasno govori da moramo raditi na tome da kod mladih podignemo nivo odgovornog ponašanja, da im pomognemo da zaštite svoje živote. Potrebna je sistemska briga o mladima, oni ne smeju biti prepušteni sami sebi“, poručio je Vanja Udovičić.

Akciju „Mladost, ne ludost“ sprovešće Agencija za bezbednost saobraćaja kako bi putevi u Srbiji postali bezbedniji za mlade ljude, bilo da se na njima pojavljuju kao pešaci, biciklisti, vozači ili putnici.

Nazad