Snežana Klašnja u poseti Karavanu kampova koji je krenuo kroz Srbiju

Datum: 05.08.2016 | Kategorija: Omladina,

Pomoćnica ministra, Snežana Klašnja posetila je juče volonterski kamp „Na lepom plavom Dunavu“ u Sremskim Karlovcima, kao jedan od kampova koji će mladi volonteri iz devet međunarodnih volonterskih servisa proći kroz Karavan kampova koji je krenuo kroz Srbiju.

Karavan kampova je međunarodna studijska poseta koju organizuju Mladi istraživači Srbije u periodu od 1. do 8. avgusta u okviru program Evropske komisije Erazmus+. Predstavnici 9 volonterskih servisa iz Češke, Slovačke, Francuske, Italije, Poljske, Grčke, Španije i Belgije posetiće 6 od 47 međunarodnih volonterskih kampova koliko se ove godine organizuje širom Srbije u okviru nacionalnog programa MLADI SU ZAKON Ministarstva omladine i sporta.

Karavan posećuje šest tipski različitih kampova sa tradicijom, na kojima se preko 120 međunarodnih i lokalnih volontera bave rešavanjem problema od javnog interesa: zaštita životne sredine i promocija održivog eko turizma u zaštićenim prirodnim područjima; uređenje izletišta, obeležavanje staza, čišćenje, uklanjanje prekomerne vegetacije; organizovanje dečijeg festivala, edukacija mladih o bezbednosti u saobraćaju u Kragujevcu; kulturni sadržaj i sl.

„Volonterski doprinos više od 860 mladih ljudi iz inostranstva i cele Srbije koliko će proći kroz ovogodišnjih 47 volonterskih kampova, 605 dana i 38.000 volonterskih sati na svrsishodan način stavlja se u službu razvoja lokalnih zajednica, nacionalnog i međunarodnog turizma, umrežavanja lokalnih aktera. Zato želim da vam se zahvalim i poželim još mnogo zajedničkih volonterskih sati.“, rekla je Klašnja.

Program MLADI SU ZAKON Ministarstva omladine i sporta ima za cilj stvaranje uslova, koordinaciju i unapređenje volonterskog rada kroz funkcionisanje platforme za delovanje na lokalnom, okružnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Do sada, od 2010. godine kada je pokrenut, za šest godina realizacije, kroz ovaj program finansirano je 1095 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa uz stručnu i tehničku podršku Resurs centara širom Srbije, u iznosu od skoro 75 miliona dinara. Pored toga, do sada, organizovan je 41 međunarodni volonterski kamp i 27 omladinskih radnih akcija uz podršku Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije.

Nazad