Otvoren Treći regionalni forum mladih u Novom Sadu

Pomoćnik ministra za omladinu Snežana Klašnja učestvovala je na otvaranju Trećeg regionalnog foruma mladih  Novom Sadu 29. juna.

Generalni pokrovitelj Trećeg foruma mladih je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Na otvaranju foruma i panelu predsednica Vlade je istakla da u ovom trenutku postoji veliki broj inicijativa za regionalnu saradnju, na političkom i ekonomskom planu, podsetivši na to da se dijalog među mladima može voditi i kroz "Berlinski proces", čiji je ovaj forum deo. Ona je pozvala mlade da ne propuste da svaki dan urade sve što mogu za napredak i razvoj, kako svoj lični, tako i okruženja u kojem žive. Takođe je je podsetila na to da će Novi Sad naredne godine biti Evropska prestonica mladih, a 2021. godine Evropska prestonica kulture, te da kroz te dve teme može da se dođe do prevazilaženja teških tema koje ovaj region nosi sa sobom. 

Direktor Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) Đura Blanuša pozdravio je mlade iz čitavog regiona, izrazivši uverenje da će u naredna tri dana oni pokušati da kroz ovaj forum odgovore na pitanja kako da Evropa bude prisutnija u regionu i region u Evropi.

Učesnici  panela ,,Bolji region počinje sa vama“ razgovarali su sa mladima o potrebi povezivanja mladih u regionu, aktiviranju što većeg broja mladih u izgradnji održivog, prosperitetnog regiona u kome će se zajedničkim snagama stvarati bolji uslovi za kvalitetan život na ovim prostorima. Regionalna kancelarija za saradnju mladih je istaknuta kao jedan od primera koji je nastao upravo saradnjom vladinog i nevladinog sektora i u kome u Upravnom odboru ravnopravno učestvuju predstavnici mladih i rukovodioci institucija zaduženih za mlade.

Forum traje od 29. juna do 1.jula i okupio je preko 200 mladih iz regiona Zpadnog Balkana. Zaključci sa ovog foruma biće predstavljeni na predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu koji će se održati  u Londonu, 9. i 10. jula.  u okviru "Berlinskog procesa", kao i na osmom Beogradskom bezbednosnom forumu i Bledskom strateškom forumu. 

Ovogodišnji forum organizuju Evropski pokret u Srbiji – lokalno veće Novi Sad, Beogradski fond za političku izuzetnost i Evropski fond za Balkan, u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) - Otvoreni regionalni fond za Jugostičnu Evropu za promociju EU integracija i Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih.

 Podršku ovogodišnjem Forumu pružili su i Vlada Velike Britanije, Grad Novi Sad, Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine i Savet za regionalnu saradnju.

Top