Obeležen Međunarodni dan mladih: Udovičić sa mladima na novosadskom Štrandu

Datum: 12.08.2015 | Kategorija: Aktivnosti, Omladina,

,,Odabrali smo Novi Sad kao centralno mesto današnje manifestacije, s obzirom na to da je Novi Sad kandidat za Evropsku prestonicu mladih 2018, i da je on inače poznat kao grad mladih u kome se organizuje veliki broj manifestacija i koji privlači omladinu iz cele zemlje", rekao je Udovičić.

On je naglasio da svakoga dana moramo intenzivno voditi brigu o mladima, a ne samo kada su ovakvi povodi.

,,Želimo da stvorimo najbolje uslove za svakog mladog čoveka da živi ovde i razvija svoje pune potencijale, a samim tim doprinosi i boljitku celokupnog društva. S tim u vezi, s ponosom mogu reći da smo ove godine usvojili dva strateški veoma značajna dokumenta - Nacionalnu strategiju za mlade i Akcioni plan za njeno sprovođenje, u širokoj saradnji sa nevladinim sektorom. Nevladine organizacije su za nas veoma značajne, što možete videti i danas – veliki broj prisutan je na NVO sajmu", rekao je ministar omladine i sporta.

IMG_5606

U izradi Strategije učestvovalo je 2000 mladih. Udovičić je istakao da mladi moraju biti aktivni i ravnopravni učesnici u svim oblastima društvenog života, i da je jedan od ciljeva Nacionalne strategije upravo da im to i omogući.

,,Jedan od glavnih strateških ciljeva nam je i povećanje zapošljivosti. Mladima treba dati šansu za rad, za neformalno obrazovanje. Uskoro očekujem da ćemo javnosti predstaviti i Nacionalni program mera zapošljavanja mladih, još jedan dokument od velikog značaja koji je nastao kao rezultat projekta Ministarstva omladine i sporta a koji je, opet, urađen kroz konsultaciju sa mladima i nevladinim organizacijama", najavio je Udovičić.

Ove godine formirana je i grupa za izmene i dopune Zakona o mladima, a velika pažnja posvećena je i razvoju omladinske politike na lokalnom nivou, kroz razvoj Kancelarija za mlade, projekata udruženja i lokalnih samouprava koje Ministarstvo finansira.

IMG_5639

Za kraj, ministar je posebno istakao da je ponosan na uspehe naših najboljih đaka i studenata.

,,Fond za mlade talene je ove godine stipendirao blizu 1200 najboljih studenata i nagradio isto toliko učenika srednjih škola za postignute rezultate na takmičenjima. Veoma sam srećan što imamo priliku da se na neki način zahvalimo toj deci za sve velike uspehe koje postižu, da ih tim sredstvima podstaknemo da se još više razvijaju i napreduju", rekao je Udovičić.

Ministar je igrao basket sa našim najboljim sportistima, osvajačima medalja, a u okviru obeležavanja Međunarodnog dana mladih otvorio je i Kancelariju za mlade u Bačkoj Palanci.

 

Nazad