Najbolji srpski studenti dobiće i stipendije Vlade Francuske

Datum: 24.06.2014 | Kategorija: Omladina,

Najbolji srpski studenti, stipendisti Fonda za mlade talente, koji studije nastavljaju u Francuskoj imaće mogućnost da dobiju i stipendiju francuske Vlade za školsku 2014/15.  Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio danas su predstavili program saradnje Srbije i Francuske koji omogućava da državni stipendisti Srbije koji su na master ili doktorskim studijama u Francuskoj dobiju i stipendiju francuske vlade koja pokriva troškove studentskog socijalnog osiguranja i predviđa i druge pogodnosti tokom studiranja.

Na prijemu koji je za državne stipendiste Srbije danas priređen u Ambasadi Francuske, ministar omladine i sporta i predsednik Fonda za mlade talente Vanja Udovičić istakao je važnost saradnje dve zemlje na polju unapređivanja šansi za mlade.  „Veoma nam je značajna podrška Francuske kada se radi o napretku onih koji su najvažniji resurs naše zemlje – a to su mladi talenti, uspešni mladi ljudi od kojih se očekuje da u narednim godinama budu pokretačka snaga našeg društva na putu ka Evropi. Dodatnim povlasticama za stipendiste, zajednički pokazujemo da se rad i učenje isplate“, rekao je Udovičić.

Francuski institut dodeljuje stipendije studentima inženjerstva, prirodnih nauka, prava i političkih nauka. Školske 2013/14 godine stipendiju francuske ambasade dobilo je 20 stipendista Fonda za mlade talente, a novi stipendisti se očekuju i po Konkursu za stipendiranje studija u inostranstvu za školsku 2014/15 godinu.

Fond za mlade talente pri Ministarstvu omladine i sporta osnovala je Vlada Republike Srbije. Do sada je najboljim studentima i srednjoškolcima dodeljeno više od 12.500 stipendija i nagrada, a od toga oko 1900 stipendija je dodeljeno za master i dokotorske studije u inostranstvu.

Nazad