Ministarstvo omladine i sporta na video sesiji dijalog kafea Novi Pazar

Datum: 23.06.2015 | Kategorija: Omladina,

22. juna u Novom Pazaru održana je osma video sesija dijalog kafea na temu „Učešće mladih u procesima donošenja odluka“, u koordinaciji Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije. 

Tom prilikom, predstavnici Ministarstva omladine i sporta, kancelarije za mlade Novi Pazar i lokalnih udruženja za mlade razmenili su iskustva i primere dobre prakse na temu aktivnog učešća mladih u društvenim procesima od značaja za mlade sa sagovornicima iz Lisabona i Rio de Ženeira. Ministarstvo omladine i sporta predstavljala je Aleksandra Knežević, rukovodilac Grupe za međunarodnu saradnju.

Dijalog kafe je koncept koji se razvija širom sveta u okviru programa „Alijansa civilizacija“ Ujedinjenih nacija, u sklopu koga relevantni akteri vode unapred pripremljene debate putem video linka, a na teme prepoznate kao značajne od strane samih mladih ljudi. Teme dijaloga su različite, od međuetničkog i međureligijskog poverenja, prava manjina, rodne ravnopravnosti do inovativne tekstilne proizvodnje i zelenih društava. Na ovaj način, pruža se prilika i mladima koji nisu u mogućnosti da otputuju da budu deo različitih edukativnih aktivnosti i razmene mišljenja sa vršnjacima iz čitavog sveta.

Gradovi koji su do sada razvili koncept Dijalog kafea su Novi Pazar, Pariz, Melburn, Lisabon, Ramala, Firenca, Rio de Ženeiro, Amsterdam, London, Vroclav, Klivlend.

Do sada se pokazalo da je u velikom broju slučajeva video konekcija vodila uspostavljanju saradnje i dogovaranju konkretnih projekata od strane uključenih aktera, kao i omladinskim razmenama i razmeni korisnih informacija o međunarodnim mogućnostima za mlade.

Dijalog kafe u Novom Pazaru rezultat je UN projekta „Unapređenje bezbednosti u ranjivim zajednicama na jugozapadu Srbije“, a tematske sesije koordiniralo je Udruženje za UN Srbija, kao nacionalni koordinator ispred globalne Asocijacije dijalog kafea UN.

Nazad