Borovčanin: Država spremna da stvori društvo bez droga

Datum: 26.06.2014 | Kategorija: Omladina,

Međunarodni dan borbe protiv narkomanije obeležen je danas u Beogradu, a državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin poručio je da je država odlučna da preventivnim aktivnostima i oštrom borbom protiv narko-dilera stvori društvo bez zloupotrebe droga.

Borovčanin je, navodi se u saopštenju Ministarstva omladine i sporta, apelovao na mlade u Srbiji da se sačuvaju od bolesti zavisnosti i zamolio ih da "danas, kada mnogi dileri na ulicama omladinu teraju na pakleni put droge sa koga nema povratka, ostanu samosvesni i da se čuvaju toga da ih neko prevari".

"Zaista želimo da pomognemo svim mladima da se sačuvaju. Sa druge strane, država će biti maksimalno posvećena borbi protiv ovog zla, pre svega preventivno, stvaranjem bezbednog ambijenta kroz ekonomsku i socijalnu nezavisnot, i kreiranjem društva u kome će postojati više mogućnosti da mladi kvalitetno provode svoje slobodno vreme kroz sportske, kulturne, umetničke, turističke i druge aktivnosti", poručio je Borovčanin.

On je posebno istakao ulogu medija u toj borbi, koje je zamolio da "pomognu u afirmaciji zdravih stilova života davanjem medijskog prostora pozitivnim primerima, poput uspešnih sportista, umetnika i talenata".

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 26. jun Međunarodnim danom borbe protiv narkomanije, želeći da upozori svetsku javnost na rastući problem zloupotrebe droga i potrebu aktivnog uključivanja svih aktera u akciju sa zajedničkim ciljem - stvaranje društva bez zloupotrebe droga.

Nazad