Усвојен нови Закон о спречавању допинга у спорту

Датум: 15.10.2014 | Категорија: Активности, Спорт,

Народна скупштина Републике Србије једногласно је усвојила нови Закон о спречавању допинга у спорту. Решења из Закона су усклађена са најновијим изменама међународних антидопинг прописа које ступају на снагу 1. јануара 2015. године.

Најважније измене су да се поред досадашњих осам повреда антидопинг правила уводе још две нове повреде, а то су саучесништво и недозвољено удруживање.

Усклађеност националног закона са најновијим изменама међународних правила омогућиће нашим спортистима да учествују у међународним такмичењима, да организујемо међународна такмичења у Републици Србији, као и да наши национални спортски савези буду и даље пуноправни чланови својих међународних спортских савеза.

По новом Закону спортиста који намерно користи недозвољене супстанце биће кажњен са најмање четири године забране бављења спортом, а спортисти који докаже да код њега није било намере или непажње у вези са допинг позитивним резултатом неће бити изречена забрана такмичења.

Важно је нагласити да су на нови Закон о спречавању допинга у спорту позитивна мишљење дали сви релевантни органи, те да је један од ретких закона који су народни посланици једногласно усвојили. Ово указује на широк консензус свих релевантних субјеката у друштву по питању борбе против допинга у спорту и свакако представља признање Министарству омладине и спорта као иницијатору доношења овог Закона, као и подршку Антидопинг агенцији Републике Србије у даљем раду.

Назад

Архива вести