Боровчанин подржао кампању „1 од 5“ Савета Европе

Датум: 25.09.2015 | Категорија: Активности, Омладина,

Ненад Боровчанин, државни секретар за омладину, дочекао је данас представнике и волонтере Инцест траума центра, предвођене Тимом Картрајтом, директором Канцеларије Савета Европе у Београду и Метјуом Мекваришом, иницијатором акције „Ходам против сексуалног насиља“, пружајући на тај начин, у име институције, снажну подршку борби против сексуалног насиља над децом.

Ненад Боровчанин истакао је да је насиље над децом један од најозбиљнијих друштвених проблема, који захтева не само деловање свих релевантних актера, већ и константно подизање свести јавности о овом питању. Такође, изнео је спремност Министарства омладине и спорта да се прикључи свим будућим активностима усмереним ка борби против сексуалног насиља коме су деца изложена у различитим облицима и окружењима.

Данашња шетња, започета испред Канцеларије Савета Европе у Београду, са симболичним заустављањем испред Министарства омладине и спорта, Делегације ЕУ у Републици Србији и Амбасаде Аустралије, биће окончана Јавним слушањем у Народној скупштини. Током истог, присутнима ће бити представљени резултати прве националне студије о друштвеном проблему злостављања деце у Републици Србији и биће најављена израда националне стратегије за превенцију сексуалног насиља над децом.

rsz_1rsz_cam00602

Акција се наставља и у суботу, 26. септембра, симболичном шетњом грађана, која почиње у 11 часова окупљањем испред Народне скупштине. Том приликом, скупу ће се придружити Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и представнице Женске парламентарне мреже.

Акција „Ходам против сексуалног насиља“ део је кампање „1 од 5“, коју у Републици Србији реализује Инцест траума центар – Београд, уз подршку Савета Европе и у сарадњи са Женском парламентарном мрежом, Министарством омладине и спорта и Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Предводи је Метју МекВариш, Шкотланђанин који је као дете преживео сексуално насиље у породици. Током протекле две године пешке је прешао 16.000 км кроз 32 земље и посетио 28 главних градова држава чланица Европске уније, да би подигао свест о сексуалном насиљу над децом и утицао на креирање друштвених и политичких промена.

Назад

Архива вести