"Истражи посао - покрени посао"

Датум: 21.01.2016 | Категорија: Омладина,

Помоћник министра омладине и спорта, госпођа Снежана Клашња отворила је конференцију поводом завршетка пројекта „Истражи посао – покрени посао“, који спроводи Омладински центар „Заједно стварамо...“ из Ниша у сарадњи са Мокрогорском школом менаџмента и Српском асоцијацијом менаџера, а уз подршку Министарства омладине и спорта.

Представници  привреде, институција неформалног образовања и омладинског  сектора су  се кроз пројекат заједнички укључили у развој услуга и механизама који поспешују запосленост и запошљивост младих, али и пружили конкретне прилике за запошљавање најбољих младих који учествују у пројекту. Пројекат се реализује у пет градова у јужној и источној Србији: Ниш, Лесковац, Врање, Пирот и Зајечар.

Снежана Клашња

 „Овакви пројекти значајно доприносе развоју омладинског предузетништва, које представља један од кључних циљева Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године”, рекла је Клашња.

Министарство омладине и спорта је током 2015. године, посредством два јавна конкурса, финансирало 37 пројеката на тему запошљавања младих и омладинског предузетништва и у оквиру њих је обучено око 3.200  младих у области запошљавања и омладинског предузетништва, 222 младих је прошло програме стручне и радне праксе, развијено је 57 ученичких компанија у области развоја иновативних производа, а 389 младих је запослено (од тога је 50 самозапослено).

Снежана Клашња

На крају, помоћник министра је честитала свим младим људима који су покренули сопствени посао - на предузимљивости, храбрости и истрајности, и охрабрила друге младе да крену тим путем, будући да ће Министарство омладине и спорта и у 2016. години – години предузетништва – наставити да ставља посебан фокус на подршци запошљавању младих и омладинском предузетништву, и трудити се да што више олакша процес транзиције младих из света образовања на тржиште рада.

Назад

Архива вести