Vanja Udovičić: Znam da će biti pritisaka, ali sam otporan na njih!

Za dobrobit i zdravlje nacije

Vanja Udovičić, novi ministar omladine i sporta, kaže da nije pristao da obavlja tu funkciju „fotelje radi“, jer to njemu ne treba, već da bi uradio nešto dobro za srpske sportiste i omladinu. On kaže da je znao da ga čeka mnogo posla, ali da mu je postalo jasno da će biti još teže kad je čuo i video raspravu u parlamentu. - Neće biti nimalo lako, to znam, ali naučio sam da se najviše borim kad je najteže. Mnogo se očekuje od mene, a nijedan sportista ne trpi poraz - zato ću dati maksimum kako bismo situaciju promenili nabolje. Želim i da zahvalim Novaku Đokoviću na podršci. To mi mnogo znači, i osećaj obaveze sad je još veći - kaže Udovičić. Šta ste uradili za ovih nekoliko dana otkako ste i zvanično ministar? - Otvorio sam vrata Ministarstva za sve sportiste i mlade, to je sada njihova druga kuća. Njihov glas mora jače da se čuje u državi. Mnogi su se osećali zapostavljeno. Želim da dam punu podršku, pre svega, onim sportistima čiji sportovi nisu u fokusu javnosti. Nepravedno su zapostavljeni, a postižu rezultate. Zato mi je drago što sam se već prvog radnog dana sreo sa sestrama Moldovan, koje su osvojile bronzanu medalju u kajaku na Svetskom prvenstvu. Šta će biti okosnica vašeg rada i koji su ciljevi koje želite da postignete? - Predstoji nam rešavanje pitanja privatizacije kako bismo, pre svega, imali zdrav kapital u srpskom sportu, ne smemo dozvoliti da poreski obveznici pokrivaju naše ogromne gubitke. Moramo na delu pokazati brigu za našu decu. Fizička kultura se mora vratiti u škole u punoj meri. Danas su nam deca gojazna, s deformisanim stopalima i leđima. Igrališta i školska dvorišta su prazna. Umesto na poljani ili terenu, dečaci fudbal igraju na plejstejšnu. Rekreativni sport zaslužuje mnogo veću pažnju, jer je zdrava nacija podloga za razvoj vrhunskog sporta. Naravno, glavni zadatak u vrhunskom sportu je priprema za Olimpijadu 2016. Koji su trenutno najveći problemi u sportu? - Novac nedostaje, to svi znamo, ali bojim se da nam nedostaje i novih i dobrih ideja. Tu prvenstveno vidim svoju ulogu. I te kako znam koji su problemi u sportu. Želim da pokrenem ljude i u državi i u sportskim savezima da rešavamo probleme, a ne samo da ih konstatujemo. Mladi nam odlaze iz zemlje, moramo stvoriti veće šanse za njih, bolje uslove, i zajedno sa ostalim kolegama učiniti sve da se otvaraju nova radna mesta. Da li ste svesni da će biti pritisaka brojnih interesnih grupa i lobija? - Znam da će takvih pokušaja biti, ali će, uveravam vas, oni biti neuspešni. Jeste li razmišljali da se stranački angažujete? - Ne razmišljam o tome. Fokusiran sam na rešavanje problema u sportu i omladini.
Rezultate merim svakodnevno
Da li vaše angažovanje u Vladi znači da ste odustali od karijere sportiste?- Rezultate je moguće postići samo ako ste sto odsto posvećeni onome čime se bavite. Ja sam ozbiljan u svemu što radim. Koji rok dajete sebi za prve rezultate? - U Vladi je najavljeno za šest meseci, ali ja kao sportista svoje rezultate merim svakodnevno.
Ovakvo stanje neodrživo
Vicepremijer Aleksandar Vučić otvorio je pitanje privatizovanja klubova. Da li imate ideju na koji način to pitanje treba rešiti? - Prvi potpredsednik je rekao pravu stvar, potrebne su zdrave promene, jer ovo što sad imamo više nije održivo. U narednom periodu izaći ćemo s konkretnim rešenjima. Izvor: Prenet intervju iz Kurira
Top