Вања Удовичић: Знам да ће бити притисака, али сам отпоран на њих!

За добробит и здравље нације

Вања Удовичић, нови министар омладине и спорта, каже да није пристао да обавља ту функцију „фотеље ради“, јер то њему не треба, већ да би урадио нешто добро за српске спортисте и омладину. Он каже да је знао да га чека много посла, али да му је постало јасно да ће бити још теже кад је чуо и видео расправу у парламенту. - Неће бити нимало лако, то знам, али научио сам да се највише борим кад је најтеже. Много се очекује од мене, а ниједан спортиста не трпи пораз - зато ћу дати максимум како бисмо ситуацију променили набоље. Желим и да захвалим Новаку Ђоковићу на подршци. То ми много значи, и осећај обавезе сад је још већи - каже Удовичић. Шта сте урадили за ових неколико дана откако сте и званично министар? - Отворио сам врата Министарства за све спортисте и младе, то је сада њихова друга кућа. Њихов глас мора јаче да се чује у држави. Многи су се осећали запостављено. Желим да дам пуну подршку, пре свега, оним спортистима чији спортови нису у фокусу јавности. Неправедно су запостављени, а постижу резултате. Зато ми је драго што сам се већ првог радног дана срео са сестрама Молдован, које су освојиле бронзану медаљу у кајаку на Светском првенству. Шта ће бити окосница вашег рада и који су циљеви које желите да постигнете? - Предстоји нам решавање питања приватизације како бисмо, пре свега, имали здрав капитал у српском спорту, не смемо дозволити да порески обвезници покривају наше огромне губитке. Морамо на делу показати бригу за нашу децу. Физичка култура се мора вратити у школе у пуној мери. Данас су нам деца гојазна, с деформисаним стопалима и леђима. Игралишта и школска дворишта су празна. Уместо на пољани или терену, дечаци фудбал играју на плејстејшну. Рекреативни спорт заслужује много већу пажњу, јер је здрава нација подлога за развој врхунског спорта. Наравно, главни задатак у врхунском спорту је припрема за Олимпијаду 2016. Који су тренутно највећи проблеми у спорту? - Новац недостаје, то сви знамо, али бојим се да нам недостаје и нових и добрих идеја. Ту првенствено видим своју улогу. И те како знам који су проблеми у спорту. Желим да покренем људе и у држави и у спортским савезима да решавамо проблеме, а не само да их констатујемо. Млади нам одлазе из земље, морамо створити веће шансе за њих, боље услове, и заједно са осталим колегама учинити све да се отварају нова радна места. Да ли сте свесни да ће бити притисака бројних интересних група и лобија? - Знам да ће таквих покушаја бити, али ће, уверавам вас, они бити неуспешни. Јесте ли размишљали да се страначки ангажујете? - Не размишљам о томе. Фокусиран сам на решавање проблема у спорту и омладини.
Резултате мерим свакодневно
Да ли ваше ангажовање у Влади значи да сте одустали од каријере спортисте?- Резултате је могуће постићи само ако сте сто одсто посвећени ономе чиме се бавите. Ја сам озбиљан у свему што радим. Који рок дајете себи за прве резултате? - У Влади је најављено за шест месеци, али ја као спортиста своје резултате мерим свакодневно.
Овакво стање неодрживо
Вицепремијер Александар Вучић отворио је питање приватизовања клубова. Да ли имате идеју на који начин то питање треба решити? - Први потпредседник је рекао праву ствар, потребне су здраве промене, јер ово што сад имамо више није одрживо. У наредном периоду изаћи ћемо с конкретним решењима. Извор: Пренет интервју из Курира
Top