Udovičić: Mladi dali maksimum u obnovi poplavljenih područja

„Mladi su se pokazali na delu i dali svoj maksimum, sve od sebe, u volonterskim akcijama za pomoć stanovništvu ugroženom od poplava. Zato im danas, na Međunarodni dan volontera, odajemo priznanje i nagrađujemo za sve dobro što su uradili ove godine - od neprocenjivog doprinosa u pružanju pomoći tokom majskih poplava, do veoma važnih stvari koje su tokom 2014. godine uradili za svoje lokalne zajednice širom Srbije. Ove godine smo imali tužan povod da se uverimo u snagu volonterizma i želju naše omladine da se uključi i pomogne kada je najteže“, poručio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić na svečanosti u Domu omladine.

Kroz program „Mladi su zakon“ koji sprovodi Ministarstvo omladine i sporta ove godine je, u područjima nastradalim od poplava, realizovano 11 kampova i 20 radnih akcija na kojima je učestvovalo više od 700 volontera, a pored domaćih, učestvovali su i volonteri iz celog sveta.

Delegacija Evropske unije dodelila je 15 nagrada organizatorima volonterskih kampova i radnih akcija koji su se posebno istakli u pružanju podrške poplavljenim područjima i najugroženijem stanovništvu.

„Srbiju je u maju ove godine pogodila neviđena katastrofa. Poplave su odnele mnoge živote i načinile veliku štetu od koje se Srbija, uz pomoć Evropske unije i drugih partnera, još oporavlja. Međutim ova vanredna situacija je takođe pokazala koliko humanosti, hrabrosti i solidarnosti mladi volonteri u Srbiji imaju. Iz tog razloga smo odlučili da nagradimo volontere i organizacije koji su svojim nesebičnim radom u volonterskim kampovima i akcijama pomogli ljudima ugroženim od poplava“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, Majkl Devenport.

Top