Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija izrazile spremnost na zajednički rad na kandidaturi za Evropsko prvenstvo 2028. i Svetsko prvenstvo 2030. u fudbalu

Na četvrtom ovogodišnjem sastanku kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije ministri sporta i predstavnici nacionalnih fudbalskih federacija potvrdili spremnost i istakli značaj zajedničke organizacije velikih sportskih manifestacija; Grčka zvanično potvrdila nameru da se kandiduje za status suorganizatora EP 2021 u odbojci za žene uz Srbiju, Bugarsku i Rumuniju. 

Ministri sporta Srbije Vanja Udovičić, Bugarske Krasen Kralev, Rumunije Konstantin-Bogdan Matei i zamenik ministra Grčke Jorgos Vasilijadis i predstavnici nacionalnih fudbalskih federacija sastali su se danas u Beogradu povodom razmatranja svih aspekata zajedničke kandidature za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i Svetskog prvenstva 2030. godine u fudbalu. 

Na konstrukstivnom sastanku zvaničnici su istakli zajedničku spremnost da se pristupi svim potrebnim pripremnim aktivnostima za podnošenje kandidature za organizaciju sportskih takmičenja i pratećih programa po najvišim standardima. Kandidatura za organizaciju ovih i drugih vodećih međunarodnih sportskih manifestacija bi predstavljala podsticajni izazov sa dugoročnim rezultatima za Srbiju kroz unapređenje regionalne sportske saradnje i stvaranja još boljih uslova za napredak celokupnog sistema sporta - što bi se višestruko pozitivno odrazilo i na druge oblasti poput razvoja sportske infrastrukture, sportskog turizma, uloge sporta i promocije zdravih životnih sadržaja u društvu.  

Grčka je danas zvanično potvrdila da će uz Srbiju, Bugarsku i Rumuniju podneti kandidaturu za suorganizatora Evropskog prvenstva za odbojkašice 2021. godine - što predstavlja pravu priliku da se ove četiri države zajedno potvrde kao primerni domaćini najvažnijih međunarodnih sportskih takmičenja i pripreme za kandidaturu i preuzimanje organizacije narednih projekata. Ministar Udovičić se zahvalio ministrima, zameniku ministra i predstavnicima fudbalskih saveza četiri države regiona na doprinosu u donošenju najvažnijih zaključaka sa ovog sastanka i spremnosti da posvećeno rade na ostvarenju zajedničkih ciljeva  iz oblasti sporta, i dodao:  

“Organizacija ovako važnih međunarodnih sportskih manifestacija podstakla bi razvoj fudbala i sistema sporta u Srbiji na svim nivoima. Zajedničko domaćinstvo Evropskog ili Svetskog prvenstva u fudbalu, poput danas potvrđenog za Evropsko prvenstvo 2021. u odbojci za žene, poboljšalo bi sveukupnu regionalnu saradnju i učvrstilo prijateljske odnose između naših zemalja. Srbija će ovim putem ostvariti veliku korist od unapređenja sportske infrastrukture, pružiti mogućnosti srpskim sportistima, stručnjacima i timovima da napreduju kroz takmičenja najvišeg svetskog ranga,  podstaći razvoj sportskog turizma i brojnih drugih savremenih projekata iz domena sporta i omogućiti svojoj omladini da - kroz učešće u njima -  još aktivnije ostvari svoju ulogu u savremenim društvenim tokovima naše zemlje“, naglasio je ministar Udovičić.

Top