Србија, Грчка, Бугарска и Румунија изразиле спремност на заједнички рад на кандидатури за Европско првенство 2028. и Светско првенство 2030. у фудбалу

На четвртом овогодишњем састанку квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније министри спорта и представници националних фудбалских федерација потврдили спремност и истакли значај заједничке организације великих спортских манифестација; Грчка званично потврдила намеру да се кандидујe за статус суорганизатора ЕП 2021 у одбојци за жене уз Србију, Бугарску и Румунију. 

Mинистри спорта Србије Вања Удовичић, Бугарске Красен Кралев, Румуније Константин-Богдан Матеи и заменик министра Грчке Јоргос Василијадис и представници националних фудбалских федерација састали су се данас у Београду поводом разматрања свих аспеката заједничке кандидатуре за организацију Европског првенства 2028. и Светског првенства 2030. године у фудбалу. 

На конструкстивном састанку званичници су истакли заједничку спремност да се приступи свим потребним припремним активностима за подношење кандидатуре за организацију спортских такмичења и пратећих програма по највишим стандардима. Кандидатура за организацију ових и других водећих међународних спортских манифестација би представљала подстицајни изазов са дугорочним резултатима за Србију кроз унапређење регионалне спортске сарадње и стварања још бољих услова за напредак целокупног система спорта - што би се вишеструко позитивно одразило и на друге области попут развоја спортске инфраструктуре, спортског туризма, улоге спорта и промоције здравих животних садржаја у друштву.  

Грчка је данас званично потврдила да ће уз Србију, Бугарску и Румунију поднети кандидатуру за суорганизатора Европског првенства за одбојкашице 2021. године - што представља праву прилику да се ове четири државе заједно потврде као примерни домаћини најважнијих међународних спортских такмичења и припреме за кандидатуру и преузимање организације наредних пројеката. Министар Удовичић се захвалио министрима, заменику министра и представницима фудбалских савеза четири државе региона на доприносу у доношењу најважнијих закључака са овог састанка и спремности да посвећено раде на остварењу заједничких циљева  из области спорта, и додао:  

“Организација овако важних међународних спортских манифестација подстакла би развој фудбала и система спорта у Србији на свим нивоима. Заједничко домаћинство Европског или Светског првенства у фудбалу, попут данас потврђеног за Европско првенство 2021. у одбојци за жене, побољшало би свеукупну регионалну сарадњу и учврстило пријатељске односе између наших земаља. Србија ће овим путем остварити велику корист од унапређења спортске инфраструктуре, пружити могућности српским спортистима, стручњацима и тимовима да напредују кроз такмичења највишег светског ранга,  подстаћи развој спортског туризма и бројних других савремених пројеката из домена спорта и омогућити својој омладини да - кроз учешће у њима -  још активније оствари своју улогу у савременим друштвеним токовима наше земље“, нагласио је министар Удовичић.

Top