Obraćanje ministra Udovičića na 7. ECOSOC omladinskom forumu UN u Njujorku

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji predvodi delegaciju Srbije na 7. ECOSOC (Ekonomsko- socijalni savet Ujedinjenih nacija) omladinskom forumu UN u Njujorku, drugog dana foruma imao je priliku da se obrati i diskutuje na temu „Finansijski i drugi vidovi podrške mladima za implementaciju Agende 2030 ”.

„Ministarstvo omladine i sporta je i pre donošenja Agende 2030, podržavalo finansijski projekte iz oblasti zapošljavanja i zapošljivosti mladih, obrazovanja, zdravlja, bezbednosti, socijalne uključenosti, mobilnosti, informisanja, kreativnosti i aktivizma mladih. U kontinuitetu, Ministarstvo omladine i sporta svake godine finansijski podržava projekte kojima omladinski sektor u Srbiji realizuje Nacionalnu strategiju za mlade, a na taj način i dotiče Ciljeve održivog razvoja“, rekao je Udovičić.

Takođe, ministar je naglasio da je Srbija uspela da uspostavi mehanizme za aktivno učešće mladih u društvu, kroz rad saveza, udruženja mladih, udruženja za mlade, kancelarija za mlade na lokalnom nivou i omladinskih klubova, mrežu od preko 1.300 aktera koji deluju širom Srbije. Kroz saradnju sa lokalnim samoupravama i aktivnostima kancelarija za mlade podržan je razvoj i sprovođenje omladinske politike u svim delovima zemlje. Trenutno u Srbiji radi 135 kancelarija za mlade a kroz podršku Ministarstva omladine i sporta samo u poslednje četiri godine 76.500 mladih je uključeno u aktivnosti koje promovišu zdrave i bezbedne stilove života i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Udovičić je istakao da je potrebno zajedničko angažovanje svih aktera kako bi se mladi aktivnije uključili u omladinsku politiku, da bi mogli da preuzmu odgovornost sa svoju sadašnjost i budućnost.

„Vlada Republike Srbije osnovala je Fond za mlade talente Republike Srbije, kako bi mladi u Srbiji bili aktivni i ravnopravni učesnici u svim oblastima društvenog života i imali jednaka prava i mogućnosti za razvoj svojih potencijala. Na godišnjem nivou kroz rad Fonda u cilju podsticanja i vrednovanja izuzetnih postignuća mladih u različitim oblastima, kao i njihovog daljeg usavršavanja i profesionalnog napretka, finansijsku podršku dobija oko 3.200 najboljih srednjoškolaca i studenata godišnje. Za devet godina koliko je u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta, Fond je dodelio više od 23.100 nagrada i stipendija u ukupnom iznou od  60,8 miliona dolara.  Takođe ostvarena je saradnja sa preko 25 vodećih kompanija u cilju podrške stipendistima u stručnom usavršavanju, sticanju prvog radnog iskustva i stvaranju dugoročnih uslova za profesionalni razvoj i  zapošavanje i samo zapošljavanje najtalentovanijih mladih u Srbiji“, istakao je ministar  Udovičić.

Top