Обраћање министра Удовичића на 7. ЕCOSOC омладинском форуму УН у Њујорку

Mинистар омладине и спорта Вања Удовичић, који предводи делегацију Србије на 7. ECOSOC (Економско- социјални савет Уједињених нација) омладинском форуму УН у Њујорку, другог дана форума имао је прилику да се обрати и дискутује на тему „Финансијски и други видови подршке младима за имплементацију Агенде 2030 ”.

„Министарство омладине и спорта је и пре доношења Агенде 2030, подржавало финансијски пројекте из области запошљавања и запошљивости младих, образовања, здравља, безбедности, социјалне укључености, мобилности, информисања, креативности и активизма младих. У континуитету, Министарство омладине и спорта сваке године финансијски подржава пројекте којима омладински сектор у Србији реализује Националну стратегију за младе, а на тај начин и дотиче Циљеве одрживог развоја“, рекао је Удовичић.

Такође, министар је нагласио да је Србија успела да успостави механизме за активно учешће младих у друштву, кроз рад савеза, удружења младих, удружења за младе, канцеларија за младе на локалном нивоу и омладинских клубова, мрежу од преко 1.300 актера који делују широм Србије. Кроз сарадњу са локалним самоуправама и активностима канцеларија за младе подржан је развој и спровођење омладинске политике у свим деловима земље. Тренутно у Србији ради 135 канцеларија за младе а кроз подршку Министарства омладине и спорта само у последње четири године 76.500 младих je укључено у активности које промовишу здраве и безбедне стилове живота и квалитетно провођење слободног времена.

Удовичић је истакао да је потребно заједничко ангажовање свих актера како би се млади активније укључили у омладинску политику, да би могли да преузму одговорност са своју садашњост и будућност.

„Влада Републике Србије основала је Фонд за младе таленте Републике Србије, како би млади у Србији били активни и равноправни учесници у свим областима друштвеног живота и имали једнака права и могућности за развој својих потенцијала. На годишњем нивоу кроз рад Фонда у циљу подстицања и вредновања изузетних постигнућа младих у различитим областима, као и њиховог даљег усавршавања и професионалног напретка, финансијску подршку добија око 3.200 најбољих средњошколаца и студената годишње. За девет година колико је у надлежности Министарства омладине и спорта, Фонд је доделио више од 23.100 награда и стипендија у укупном изноу од  60,8 милиона долара.  Такође остварена је сарадња са преко 25 водећих компанија у циљу подршке стипендистима у стручном усавршавању, стицању првог радног искуства и стварању дугорочних услова за професионални развој и  запошавање и само запошљавање најталентованијих младих у Србији“, истакао је министар  Удовичић.

Top