Ministar Udovičić na omladinskom dijalogu “Uloga građanskog obrazovanja u kreiranju škole/društva po meri dece i mladih“

Ministar Udovičić naglasio značaj građanskog obrazovanja, pohvalio uspešnu saradnju sa UNICEF-om i istakao da su mladi u vrhu prioriteta Srbije i pozvao ih da budu odlučni u ostvarivanju svojih ciljeva

U obraćanju učesnicima događaja “Uloga građanskog obrazovanja u kreiranju škole/društva po meri dece i mladih“ koji je danas održan u Beogradu, Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je istakao da su mladi u vrhu prioriteta države, i pozvao na dalji zajednički angažman kako bi se stvorili uslovi da mladi budu još aktivnije uključeni u društvene tokove, naglasivši značaj građanskog obrazovanja u ostvarenju tih ciljeva.

Posle Užica i Novog Sada, bio je to treći u nizu događaja organizovanih u okviru projekta „Dijalog za budućnost“, u koji su, pored Srbije, iz našeg regiona uključeni i BiH i Crna Gora. To je jedna od aktivnosti na kojoj UNICEF u Srbiji i Ministarstvo omladine i sporta zajednički rade u skladu sa dvogodišnjim Planom rada 2019-2020.

“Građansko obrazovanje i vaspitanje od izuzetne su važnosti za mirnu, prosperitetnu i uspešnu budućnost regiona, kao i za vaš razvoj u snažne i pravične ličnosti koje zastupaju ispravni sistem vrednosti – buduće nosioce našeg društva! Učinićemo sve kako bismo stvorili uslove da stičete znanja i veštine koje vode unapređenju međuljudskih odnosa, doprinosite ličnim primerom i kolektivno eliminaciji predrasuda i stereotipa, gradite trajno poverenje i poštovanje različitosti; ukratko – da budete tolerantni. Radionice koje će se danas održati pružiće vam priliku da i na ovaj način steknete znanja i prihvatite vrednosti koje će postati osnova za vaše humane i progresivne životne stavove“, istakao je ministar Udovičić u obraćanju mladima.

Uz zahvalnost UNICEF-u kao pouzdanom i posvećenom partneru u realizaciji ključnih ciljeva omladinske politike, ministar Udovičić pozvao je mlade da budu rešeni, proaktivni i iskoriste svaku šansu koja im se ukazuje.

“U prethodnih godinu dana otvorene su dve nove kancelarije za mlade, koje sada broje 137 širom Srbije. Ministarstvo omladine i sporta je finansijski podržalo 49 projekata za renoviranje, adaptaciju i opremanje prostora za mlade – omladinskih klubova. U oko 80 opština formirani su lokalni saveti za mlade i na snazi je oko 90 lokalnih akcionih planova za mlade. Iskoristite tu infrastrukturu, napravljenu isključivo za vas, kako biste kvalitetno provodili svoje slobodno vreme, unapredili svoje neformalno obrazovanje, volontirali, ali i bili u direktnom kontaktu sa donosiocima odluka u oblasti omladine na lokalnom nivou i uzeli aktivno učešće u tom procesu“, napomenuo je ministar Udovičić.

“Dijalog za budućnost“ jedan je od tri projekta koji prestavaljaju osnovu dvogodišnjeg Plana rada Srbije i UNICEF. Drugi je razvijanje mehanizama za poboljšanje kvaliteta i relevantnosti „U-Report“ anketa i podataka, platforma koja putem mobilnih telefona omogućava prikupljanje i deljenje informacija sa mladima, dok se treći sastoji od pružanja podrške socijalnoj inkluziji ugrožene dece, adolescenata i mladih kroz promociju zajedničkih aktivnosti u okviru inkluzivnih sportova, igre i rekreacije.

Top