Министар Удовичић на омладинском дијалогу “Улога грађанског образовања у креирању школе/друштва по мери деце и младих“

Министар Удовичић нагласио значај грађанског образовања, похвалио успешну сарадњу са УНИЦЕФ-ом и истакао да су млади у врху приоритета Србије и позвао их да буду одлучни у остваривању својих циљева

У обраћању учесницима догађаја “Улога грађанског образовања у креирању школе/друштва по мери деце и младих“ који је данас одржан у Београду, Министар омладине и спорта Вања Удовичић је истакао да су млади у врху приоритета државе, и позвао на даљи заједнички ангажман како би се створили услови да млади буду још активније укључени у друштвене токове, нагласивши значај грађанског образовања у остварењу тих циљева.

После Ужица и Новог Сада, био је то трећи у низу догађаја организованих у оквиру пројекта „Дијалог за будућност“, у који су, поред Србије, из нашег региона укључени и БиХ и Црна Гора. То је једна од активности на којој УНИЦЕФ у Србији и Министарство омладине и спорта заједнички раде у складу са двогодишњим Планом рада 2019-2020.

“Грађанско образовање и васпитање од изузетне су важности за мирну, просперитетну и успешну будућност региона, као и за ваш развој у снажне и правичне личности које заступају исправни систем вредности – будуће носиоце нашег друштва! Учинићемо све како бисмо створили услове да стичете знања и вештине које воде унапређењу међуљудских односа, доприносите личним примером и колективно елиминацији предрасуда и стереотипа, градите трајно поверење и поштовање различитости; укратко – да будете толерантни. Радионице које ће се данас одржати пружиће вам прилику да и на овај начин стекнете знања и прихватите вредности које ће постати основа за ваше хумане и прогресивне животне ставове“, истакао је министар Удовичић у обраћању младима.

Уз захвалност УНИЦЕФ-у као поузданом и посвећеном партнеру у реализацији кључних циљева омладинске политике, министар Удовичић позвао је младе да буду решени, проактивни и искористе сваку шансу која им се указује.

“У претходних годину дана отворене су две нове канцеларије за младе, које сада броје 137 широм Србије. Министарство омладине и спорта је финансијски подржало 49 пројеката за реновирање, адаптацију и опремање простора за младе – омладинских клубова. У око 80 општина формирани су локални савети за младе и на снази је око 90 локалних акционих планова за младе. Искористите ту инфраструктуру, направљену искључиво за вас, како бисте квалитетно проводили своје слободно време, унапредили своје неформално образовање, волонтирали, али и били у директном контакту са доносиоцима одлука у области омладине на локалном нивоу и узели активно учешће у том процесу“, напоменуо је министар Удовичић.

“Дијалог за будућност“ један је од три пројекта који преставаљају основу двогодишњег Плана рада Србије и УНИЦЕФ. Други је развијање механизама за побољшање квалитета и релевантности „U-Report“ анкета и података, платформа која путем мобилних телефона омогућава прикупљање и дељење информација са младима, док се трећи састоји од пружања подршке социјалној инклузији угрожене деце, адолесцената и младих кроз промоцију заједничких активности у оквиру инклузивних спортова, игре и рекреације.

Top