Ministar Udovičić na 6. ECOSOC omladinskom forumu UN u Njujorku

Ministar Vanja Udovičić učestvuje na 6. ECOSOC (Ekonomsko-socijalni savet Ujedinjenih nacija) omladinskom forumu UN u Njujorku. 

Tema Foruma je „Uloga mladih u iskorenjivanju siromaštva i promovisanju prosperiteta u svetu koji se menja”. Na marginama foruma ministar Udovičić imao je i niz bilateralnih sastanaka na temu razmene pozitivnih iskustava i produbljivanja odnosa naše zemlje sa drugim državama na polju omladinske politike.

Prvi sastanak ministar Udovičić je imao sa ekspertom organizacije Ujedinjenih nacija UNIDO za oblast zapošljavanja i preduzetništvo mladih, Mateom Landiem. Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo i o otvaranju stalne kancelarije u Republici Srbiji koja će omogućiti nova radna mesta za preko 4000 mladih.

Nakon sastanka sa ministrom Udovičićem, Landi je na sesiji govorio na temu „Izgradnja otporne infrastrukture, promocija inkluzivne i održive industrijalizacije i inovacija“. Tokom sesije iskoristio je priliku da se javno zahvali ministru Udovičiću na učešću i sjajnoj saradnji.  Istakao je da bi upravo projekat čija se realizacija planira u Srbiji u narednom periodu, bio prvi u Evropi, kao i da bi na osnovu njega UNIDO realizovao iste u ostalim zemljama Evrope.  

Nakon toga, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sastao se i sa ministrom Republike Azerbejdžan  Azadom Rahimovim, sa kojim je razgovarao o realizaciji razmene pozitivnih iskustava u oblasti omladine i produbljivanju saradnje kroz organizovanje omladinskih letnjih kampova. Takođe, ministar Rahimov istakao je molbu da se saradnja dveju država proširi i kroz zaključivanje sporazuma o saradnji sa Zavodom za sport i sportsku medicinu  Republike Srbije, odnosno razmeni i stručnom usavršavanju kadrova te institucije.

Na sastanku sa zamenikom ministra omladine i sporta Republike Gruzije, Revazom Džavelidžeom, razgovaralo se o zaključenju sporazuma u oblasti omladine i sporta čija je realizacija u toku.  Takođe, pomoćnik ministra Džavelidže istakao je težnju Gruzije da se saradnja posebno realizuje na nivou mlađih kategorija muških i ženskih nacionalnih sportskih selekcija, dok bi u oblasti omladine saradnju ostvarili kroz učešće na omladinskim međunarodnim kampovima. Udovičić je dobio poziv da u martu, u Gruziji, prisustvuje fudbalskoj utakmici dve reprezentacije gde bi se istovremeno i svečano potpisao memorandum o saradnji.

Poslednji  sastanak, prvog dana foruma, bio je sastanak sa direktorom Agencije za mlade i sport Republike Makedonije, Marjanom Spaseskim. Tema sastanka su bili saradnja u oblasti sporta i omladine, kao i dalja organizacija i unapređenje rada RYCO (Regionalna kancelarija za saradnju mladih u regionu).

Drugog dana foruma ministra Udovičića očekuju novi bilateralni sastanci, kao i obraćanje i diskusija na temu "Načini implementacije i finansiranja omladinskog razvoja".

Top