Министар Удовичић на 6. ECOSOC омладинском форуму УН у Њујорку

Министар Вања Удовичић учествује на 6. ECOSOC (Економско-социјални савет Уједињених нација) омладинском форуму УН у Њујорку. 

Тема Форума је „Улога младих у искорењивању сиромаштва и промовисању просперитета у свету који се мења”. На маргинама форума министар Удовичић имао је и низ билатералних састанака на тему размене позитивних искустава и продубљивања односа наше земље са другим државама на пољу омладинске политике.

Први састанак министар Удовичић је имао са експертом организације Уједињених нација УНИДО за област запошљавања и предузетништво младих, Матеом Ландием. На састанку се, између осталог, разговарало и о отварању сталне канцеларије у Републици Србији која ће омогућити нова радна места за преко 4000 младих.

Након састанка са министром Удовичићем, Ланди је на сесији говорио на тему „Изградња отпорне инфраструктуре, промоција инклузивне и одрживе индустријализације и иновација“. Током сесије искористио је прилику да се јавно захвали министру Удовичићу на учешћу и сјајној сарадњи.  Истакао је да би управо пројекат чија се реализација планира у Србији у наредном периоду, био први у Европи, као и да би на основу њега УНИДО реализовао исте у осталим земљама Европе.  

Након тога, министар омладине и спорта Вања Удовичић састао се и са министром Републике Азербејџан  Aзадом Рахимовим, са којим је разговарао о реализацији размене позитивних искустава у области омладине и продубљивању сарадње кроз организовање омладинских летњих кампова. Такође, министар Рахимов истакао је молбу да се сарадња двеју држава прошири и кроз закључивање споразумa о сарадњи са Заводом за спорт и спортску медицину  Републике Србије, односно размени и стручном усавршавању кадрова те институције.

На састанку са замеником министра омладине и спорта Републике Грузије, Ревазом Џавелиџеом, разговарало се о закључењу споразума у области омладине и спорта чија је реализација у току.  Такође, помоћник министра Џавелиџе истакао је тежњу Грузије да се сарадња посебно реализује на нивоу млађих категорија мушких и женских националних спортских селекција, док би у области омладине сарадњу остварили кроз учешће на омладинским међународним камповима. Удовичић је добио позив да у марту, у Грузији, присуствује фудбалској утакмици две репрезентације где би се истовремено и свечано потписао меморандум о сарадњи.

Последњи  састанак, првог дана форума, био је састанак са директором Агенције за младе и спорт Републике Македоније, Марјаном Спасеским. Тема састанка су били сарадња у области спорта и омладине, као и даља организација и унапређење рада RYCO (Регионална канцеларија за сарадњу младих у региону).

Другог дана форума министра Удовичића очекују нови билатерални састанци, као и обраћање и дискусија на тему "Начини имплементације и финансирања омладинског развоја".

Top