Ministar Gajić otvorio Konferenciju „Žene i sport”

Ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić svečano je otvorio Konferenciju „Žene i sport” u organizaciji udruženja Žene sport društvo i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu.

“Žene, stub naših porodica, našeg društva, odavno nisu samo posmatraći sporta već i heroji na sportskom terenu. Veće decenijama i decenijama radujemo se uspesima naših jakih, odvažnih, odlučnih i istrajnih šampionki. Trenuci radosti koje su nam poslednjih godina donosile karatistkinje, košarkašice, tekvondistkinje, atletičarke, odbojkašice i mnoge druge naše vrhunske sportistkinje su neizbrisivi iz našeg kolektivnog sećanja.

Uloga žena u sportu je nemerljiva i odavno valorizovana. Danas gotovo da nema sportske aktivnosti, Olimpijskih igara, sportskih organizacija, a da tu nema žena. Sportski analitičari tvrde da su žene počele da se bave sportom na dvorovima bogataša i to krajem 19. početkom 20. veka. Od tada do danas: tenis je u Ameriku uvela jedna dama; pre 60 godina na Olimpijskim igrama igrala se ženska odbojka; Bili Džin King je jedan od “100 najvažnijih Amerikanaca 20. veka”, zbog njenog rada na unapređenju učestovanja žena u atletici i sportu; košarkašice od 1992. godina ulaze u Kuću slavnih zajedno sa muškarcima; prošlo je više od 20 godina od kada je jedna žena postala prvi trener muške profesionalne fudbalske ekipe... Primer je bezbroj, dame su se borile za svoju poziciju na sportskim terenima bilo kao sportiskinje, treneri, funkcionerke, organizatorke, a pravilnije je reći da se više ne bore, jer sport bez ovih sjajnih žena ne bi bio ono što jeste. Važan momenat budućnosti je inspirisati naciju i stvoriti značajne promene tako da sve devojke i žene imaju jednak pristup fizičkoj aktivnosti i sportu. To je zajednički cilj nas, da žene budu vidljivije, njihovi uspesi vrednovani na najvišem niovu, jer srpske sportistkinje, sportski šampioni koji su pokazali svoju posvećenost i na terenu i van njega, žene blistavih karijera su izvor inspiracije za naša pokolenja”.

Pozdravne reči na otvaranju Konferencije „Žene i sport”  u amfiteatru 2 Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu učesnicima i gostima ove manifestacije uputili su i predsednica Pododbora za sport Skupštine Srbije, bivša rukometašica Tatjana Medved, prof. dr Irina Juhas ispred Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu i Sonja Vasić, sportska direktorka OKS, bivša košarkašica.

Top