Министар Гајић отворио Конференцију „Жене и спорт”

Министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић свечано је отворио Конференцију „Жене и спорт” у организацији удружења Жене спорт друштво и Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду.

“Жене, стуб наших породица, нашег друштва, одавно нису само посматраћи спорта већ и хероји на спортском терену. Веће деценијама и деценијама радујемо се успесима наших јаких, одважних, одлучних и истрајних шампионки. Тренуци радости које су нам последњих година доносиле каратисткиње, кошаркашице, теквондисткиње, атлетичарке, одбојкашице и многе друге наше врхунске спортисткиње су неизбрисиви из нашег колективног сећања.

Улога жена у спорту је немерљива и одавно валоризована. Данас готово да нема спортске активности, Олимпијских игара, спортских организација, а да ту нема жена. Спортски аналитичари тврде да су жене почеле да се баве спортом на дворовима богаташа и то крајем 19. почетком 20. века. Од тада до данас: тенис је у Америку увела једна дама; пре 60 година на Олимпијским играма играла се женска одбојка; Били Џин Кинг је један од “100 најважнијих Американаца 20. века”, због њеног рада на унапређењу учестовања жена у атлетици и спорту; кошаркашице од 1992. година улазе у Кућу славних заједно са мушкарцима; прошло је више од 20 година од када је једна жена постала први тренер мушке професионалне фудбалске екипе... Пример је безброј, даме су се бориле за своју позицију на спортским теренима било као спортискиње, тренери, функционерке, организаторке, а правилније је рећи да се више не боре, јер спорт без ових сјајних жена не би био оно што јесте. Важан моменат будућности је инспирисати нацију и створити значајне промене тако да све девојке и жене имају једнак приступ физичкој активности и спорту. То је заједнички циљ нас, да жене буду видљивије, њихови успеси вредновани на највишем ниову, јер српске спортисткиње, спортски шампиони који су показали своју посвећеност и на терену и ван њега, жене блиставих каријера су извор инспирације за наша поколења”.

Поздравне речи на отварању Конференције „Жене и спорт”  у амфитеатру 2 Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду учесницима и гостима ове манифестације упутили су и председница Пододбора за спорт Скупштине Србије, бивша рукометашица Татјана Медвед, проф. др Ирина Јухас испред Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду и Соња Васић, спортска директорка ОКС, бивша кошаркашица.

Top