Svečano je otvoren 12. Međunarodni sajam sporta u Beogradu!

Sajam sporta, 12. po redu, svečano je otvoren danas na sportskim terenima na Adi Ciganliji. Ova tradicionalna sportska manifestacija koju organizuje Sportski savez Srbije, uz podršku Ministarstva sporta, ove godine održava se pod sloganom „Sport je radost!“ i trajaće do 24. septembra.

Ovogodišnji sajam, pod sloganom "SPORT JE RADOST," otvorili su ministar sporta Zoran Gajić, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i predsednik Paraolimpijskog komiteta Zoran Mićović.

Ministar sporta Zoran Gajić podsetio je da se u Srbiji viteški duh neguje od davnina.

„Podsetio bih na 1929. godinu, kada je postojao kraljevski sokolski sistem koji je imao za cilj razvijanje viteštva. Svi mi koji smo ovde smo nastavljači tok čestitog sistema u vremenu koje je takvo kakvo jeste. Imamo određene ciljeve, ideale kojima treba da težimo – a to su sportisti naše zemlje. Oni su moralni i viteški primeri, ne samo osvajači premija“, istakao je Gajić.

Predsednik OKS Božidar Maljković je istakao:

„Jedan pametan čovek reče pre mnogo godina, mislim više od sto, da su parkovi najveći poklon koji jedna generacija može da ostavi drugoj. U ovom divnom parku sada je puno dece, najboljeg dela našeg naroda, a onda je puno i srce svima koji se bave sportom. Olimpijski komitet Srbije je zajedno sa Ministarstvom sporta 150.000 dece izveo na gradske trgove da se bave sportom. Bilo je to dobro, bilo je to edukativno. U isto vreme, kao što je rekao gospodin Štefanek, napravili smo svetske rezultate, svi znaju za Srbiju. Nekako nam beži iz fokusa paraolimpijski pokret. Svaka čast Zoranu Mićoviću i momcima koji su za godinu dana uzeli 16 medalja“.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek poželeo je prisutnima dobrodošlicu.

„Ovogodišnji sajam se održava pod sloganom „Sport je radost“ i zaista kada je o Srbiji reč – sport i jeste velika radost. Srbija jeste zemlja sporta i šampiona. Srpski sportisti su suština onoga što mi kao narod jesmo i oni najbolje opisuju naš mentalitet. Kada je teško mi zapnemo duplo jače, kada izgleda nemoguće – mi nebo postavljamo kao granice, a kada se desi poraz – mi ga pretvorimo lekciju za budući uspeh. Sada kada vidim koliko je mladih ljudi i naročito dece prisutno, mogu da budem spokojan, jer znam da Srbija ima zdravu, pametnu i sigurnu budućnost. Generacije koje dolaze, svoje idole nalaze u sportistima kao herojima”, izjavio je Štefanek.

Top