Srbija lider u korišćenju omladinskih evropskih fondova

Datum: 15.12.2014 | Kategorija: Aktivnosti, Omladina,

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sastao se danas s novoimenovanim šefom Misije Saveta Evrope u Srbiji Timom Kartrajtom. Sagovornici su izrazili želju da se intenzivira već dobra postojeća saradnja dve institucije. Kao posebno važna istaknuta je činjenica da je Srbija lider u korišćenju finansijskih sredstava Evropske omladinske fondacije.

„Od tri miliona evra koliki je ukupan budžet Evropske omladinske fondacije, mladi u Srbiji dobrim projektima uspevaju da povuku čak 10 posto za aktivnosti koje se realizuju u našoj zemlji. Od 47 zemalja članica Saveta Evrope, lideri smo po broju odobrenih projekata koji su usmereni na podsticanje aktivizma i mobilnosti mladih iz Srbije“, rekao je ministar Udovičić.

Govoreći o aktivnostima koje Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Savetom Evrope, ministar Udovičić je posebno istakao zajedničke akcije u okviru projekta o mobilnosti mladih kroz evropsku omladinsku karticu koju u našoj zemlji koristi više od 70.000 mladih. Koristeći pogodnosti kartice, pored brojnih popusta u zemljama članicama Saveta Evrope, mladi su u mogućnosti da koriste i olakšice kroz mrežu od više od 700 popusta na nacionalnom nivou.

„Aktivno podržavamo i nadnacionalne kampanje „Svi različiti, svi ravnopravni“, „Borba protiv govora mržnje na internetu“ i „Omladinski ambasadori mira“ i zadovoljstvo mi je što su naše akcije u okviru tih kampanja prepoznate kao primer dobre prakse od strane Saveta Evrope“, kazao je Udovičić.

Nazad