Реализација буџета по унапред дефинисаном плану

Помоћник министра за спорт у Министарству омладине и спорта Драган Атанасов присуствовао је данас конференцији Четвртог међународног сајма Економија спорта, у хотелу Хајат, на којој је говорио о државним моделима финансирања аматерског и професионалног спорта.

Он је на почетку нагласио да реализација буџета Министарства омладине и спорта тече по унапред дефинисаном плану, да је Министарство тренутно за финансирање програма савеза издвојило укупно  1.395.000.000 динара, као и да се стипендије спортистима, награде и национална признања исплаћују редовно.

"Министарство је формирало кризни штаб у оквиру кога је прикупљена помоћ за настрадале у поплавама, организовани су волонтери и спортисти у акцијама, почела је припрема формирања специјализоване спортске јединице која ће деловати у наредном периоду, као и активности на дефинисању волонтерског рада и радних акција",  рекао је Атанасов.

Према његовим речима, питање решавања својине је превасходно питање за Дирекцију за имовину, али Министарство је Законом предвидело и израдило евиденционе пријаве које су доставиле спортске организације регистроване у АПР-у.

"Ово је основа за утврђивање имовинског стања у клубовима, али ту процену морају да раде овлашћене ревизорске куће. Овај посао нас очекује када се буде тачно дефинисао процес приватизације у спорту. Што се тиче власништва у клубовима оно је дефинисано Статутима тих организација. Како се ради о невладином сектору власници клубова су углавном и чланови",  нагласио је Атанасов.

Он је додао и да је на основу анализа стручњака наша пореска политика готово потпуно усаглашена са европским законодавством, али да је проблем руинирана привреда и то што нема довољно вишка вредности који би ишао ка спорту и култури.

Top