Potpisan sporazum o sportskoj i omladinskoj saradnji Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Memorandum o razumevanju dve zemlje u oblasti omladine i sporta danas su potpisali  ministar omladine Vanja Udovičić i generalni sekretar Generalnog sekretarijata za omladinu i sport Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibrahim Abdul Malik Mohamed Ali. Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji Džuma Rašid Sejf Zajed al Daheri.

„Današnjim sporazumom o omladinskoj i sportskoj saradnji Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata nastavlja se uspešna saradnja naše dve zemlje. Zajednička nam je želja da širimo sportsku kulturu u našim zajednicama kako bi sport postao način života i time se omogućilo smanjenje pojava različitih bolesti. Takođe, delimo opredeljenje da mladima u Srbiji i Emiratima obezbedimo pozitivno i atraktivno okruženje koje im omogućava da razvijaju fizičke i mentalne sposobnosti, pravilno koriste slobodno vreme, poboljšavaju kreativne sposobnosti, uče se značaju volonterskog rada...“, kazao je srpski ministar sporta.

On je naglasio da su Emirati izrazili veliko interesovanje za korišćenje naših iskustava u razvoju sporta osoba s invaliditetom. „To je, slobodno mogu da kažem, oblast u kojoj je Srbija lider u Evropi, što pokazuju i brojne medalje naših paraolimpijaca. Veoma su zainteresovani i za razmenu znanja o organizaciji sportskih institucija, kao i saradnju u  sportskoj medicini i anti-dopingu, u čemu Srbija takođe ima velike uspehe“, rekao je Vanja Udovičić.

Ministar je izrazio uverenje da će zajednički rad Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i u oblastima omladine i sporta pratiti odličan tempo saradnje koju imamo u ekonomiji i infrastrukturi.  „Razmena iskustava je jedan od ključnih činilaca napretka i znam da jedni drugima imamo šta da ponudimo, na doborbit stanovništva obe zemlje“, poručio je ministar Udovičić.

Ministarstvo omladine i sporta sporazume o saradnji sprovodi sa 14 zemalja (Makedonija, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Portugal, Grčka, Holandija, Azerbejdžan, Ukrajina, Turska, Rumunija, Alžir, Belorusija, Crna Gora), a trenutno je u pripremi potpisivanje sa još tri zemlje – Libanom, Egiptom i Indonezijom.

Top