Potpisan Memorandum između Ministarstva sporta, prosvete i zdravlja

U Narodnoj Skupštini Republike Srbije potpisan je Memorandum između Ministarstva sporta, prosvete i zdravlja. Potpisnici ovog strateški važnog memoranduma su ministar sporta Zoran Gajić, ministarka zdravlja prof dr Danica Grujičić i državni sekretar ministarstva prostvete prof dr Marijana Dukić Mijatović, svečanom potpisivanju prisustvovala je i predsednica Pododbora za sport Narodne Skupštine Tatjana Medved. Pre samog potpisivanja Memoranduma prisutnim zvanicama obratio se i predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić i istakao značaj ovog Memoranduma čiji je zadatak i cilj intenziviranje i unapređenje nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i zdravlje dece.  

Potpisani Memorandum predviđa pokretanje i relizaciju pilot projekta pod nazivom „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ koji će startovati 1. septembra 2023. godine u određenim javnim ustanovama obrazovanja i vaspitanja u okviru obogaćenog jednosmenskog rada, sa skoro 3000 učenika osnovnih i srednjih škola širom Republike Srbije, sa obaveznim zdravstvenim sistematskim pregledima, odnosno sportskim lekarskim pregledima. 


Od septembra 2023. širom Srbije održavaće se i javne tribine u formi javnih roditeljskih sastanaka na kojima će se promovisati značaj fizičke kulture i njegov uticaj na zdravlje dece.

Pilot projekat ima zadatak da pripremi prelazak celog školskog sistema na intenzivirani vid nastave fizičkog vaspitanja od školske 2024/25. godine i u njega će biti uključeni svi državni organi i sve institucije iz delokruga sporta, prosvete i zdravlja, svako sa svojim zadatkom, u skladu sa nadležnostima.

Top