Peruničić: Srbija prepoznala važnost zapošljavanja mladih

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić prisustvovao je predstavljanju projekta „Podrška EU aktivnom uključivanju mladih” čiji je cilj unapređenje zapošljivosti mladih i aktivnog uključivanja.

Peruničić je naglasio važnost međusektorske saradnje i istakao da je Republika Srbija prepoznala važnost zapošljavanja, zapošljivosti, preduzetništva, socijalne uključenosti i aktivizma ne samo mladih, nego i drugih društvenih grupa i na različite načine ih integrisala u strateški i zakonodavni okvir nekoliko sektorskih politika.

- Da bismo došli do željenih rezultata, ključna je međusektorska saradnja. Upravo 24 projekta koja će se realizovati širom Srbije, jasan su pokazatelj da je saradnja više različitih sektora i aktera, pre svega na lokalnom nivou, potrebna ukoliko želimo da imamo bolju zapošljivost, sticanje praktičnih veština, radnog iskustva i podsticanje preduzetničkog duha kod mladih - rekao je Peruničić.

Pored državnog sekretara, Grant šemu čija je vrednost veća od četiri miliona evra, predstavili su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici i pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija Marko Jovanović.

U naredne dve godine, u više od 35 gradova i opština u Srbiji organizacije i opštine koje su dobile bespovratna sredstva sprovodiće aktivnosti kako bi se mladima omogućilo da se aktivnije uključe u tržište rada, unaprede znanja i veštine, steknu radno iskustvo, preduzetničke veštine ili pokrenu svoj posao.

Projektom „Podrška EU aktivnom uključivanju mladih” upravlja Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok su institucionalni korisnici projekta Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo omladine i sporta.

Top