Održana Svečana akademija Spirit of Youth

Povodom početka projekta Karavan „Duh mladosti“ koji će biti usmeren na promociju dualnog obrazovanja i aktivizma mladih, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja sinoć je održana 7. Svečana akademija uz prisustvo velikog broja mladih, studenata, volontera, zvaničnika i donatora.

Kroz Karavan „Duh mladosti“ u 33 opštine/grada u Srbiji u narednom periodu biće organizovana promocija nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja i edukacija mladih o značaju dualnog obrazovanja u Srbiji, kao i o značaju besplatnog i redovnog vežbanja i zdravih stilova života, bezbednosti u saobraćaju na trgovima, sportskim centrima, centrima kulture, uz učešće velikog broja mladih i javnosti i uz podršku promotera karavana, među kojima je Davor Štefanek, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio 2016.

„Aktivno učešće mladih i značaj društvene uloge mladih jedna su od ključnih načela na kojima počiva omladinska politika i kao takva, ugrađena su u Zakon o mladima i Nacionalnu strategiju za mlade. U Nacionalnoj strategiji za mlade za period od 2015-2025. godine posebno je istaknut značaj aktivizma mladih, volonterizma, povezivanja obrazovanja i tržišta rada, razvoj zdravih i bezbednih stilova življenja i socijalne uključenosti, a u njenoj izradi je učestvovao veliki broj mladih.“, istakla je Snežana Klašnja.

Ministarstvo omladine i sporta je tokom 2016. godine finansiralo projekat „Duh mladosti“ kroz koji je realizovan omladinski karavan u cilju promocije aktivizma i volonterizma među mladima u 20 gradova Srbije u kome je direktno učestvovalo 200 volontera i aktivista. Pored toga, organizovane su aktivnosti poput međunarodnog volonterskog kampa u kome je učestvovalo 60 studenata iz Evrope, organizovani međunarodni studentski turniri, obeležena 6. Svečana akademija, i sl.

Manifestaciji su prisustvovali Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije ističući važnost aktivnog učešća mladih u procesima donošenja odluka i delovanja na lokalnom i nacionalnom nivou, Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je govorio o značaju modela dualnog obrazovanja, Goran Vesić, gradski menadžer Grada Beograda, Saša Jakovljević, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i mnogi drugi.

Top