Održan zajednički sastanak ministra sporta Zorana Gajića i predsednika OKS Božidara Maljkovića sa srpskim članom MOK-a Nenadom Lalovićem

Danas je u Ministarstvu sporta održan prvi zajednički sastanak ministra Zorana Gajića i predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića sa članom Izvršnog odbora  Međunarodnog olimpijskog komiteta i članom MOK - a, gospodinom Nenadom Lalovićem. Sastanku su prisustvovali i generalni sekretar OKS Đorđe Višacki, državni sekretar Marko Kešelj, šef kabineta ministra Jovan Knežević i posebni savetnik ministra Dejan Bojović.

Na samom početku ovog konstruktivnog sastanka Nenad Lalović upoznao je ministra sporta Zorana Gajića sa aktivnostima Međunarodnog olimpijskog komiteta, kao i sa izazovima sa kojima se susreću ova organizacija i međunarodna olimpijska porodica. Takođe, gospodin Lalović je izvestio ministra Gajića o svim važnim pojedinostima u vezi sa organizacijom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

„Gospodin Nenad Lalović je naš najistaknutiji sportski radnik i jedan od najbližih saradnika predsednika MOK – a, gospodina Tomasa Baha.  Upravo iz tog razloga, organizovali smo danas ovaj sastanak kako bismo kroz konstruktivan dijalog, došli do novih ideja kojima ćemo unaprediti poziciju našeg sporta u međunarodnim okvirima. Mi ćemo i na dalje ostati posvećeni organizaciji najvećih sportskih takmičenja kako bismo našu Srbiju prikazali u najlepšem svetlu“ – istakao je ministar Gajić nakon sastanka.

Gospodin Nenad Lalović, koji je i predsednik Svetske rvačke federacije, osvrnuo se na današnji sastanak izjavivši: „Razgovarali smo o sportskim takmičenjima u Srbiji, o kvalifikacijama za Olimpijske igre i o situaciji u međunarodnom sportu. Svetsko prvenstvo u rvanju 2023. godine održaće se početkom septembra u Beogradu. Izuzetna čast je dva puta uzastopno biti domaćin najvećeg međunarodnog takmičenja u rvanju. Prethodno prvenstvo prošlo je u najboljem redu, pokazan je najviši mogući kvalitet organizacije, a rvači Srbije su na ovom takmičenju ostvarili istorijske sportske rezultate“.

Na sastanku je dogovorena još bliža saradnja i koordinacija po svim pitanjima koja su važna za naš sport i sportsku diplomatiju. Podvučena je spremnost naše države da pomogne organizaciju najvećih međunarodnih sportskih takmičenja. Ovo je posebno važno, imajući u vidu da je ovo predolimpijska godina, a da će Srbija biti domaćin nekoliko svetskih prvenstava odakle će sportisti moći da se kvalifikuju na Olimpijske igre u Parizu 2024.

„Ovaj sastanak je bio veoma dragocen obzirom da je gospodin Lalović danas jedan od najuticajnijih ljudi u svetu sporta i član Izvršnog odbora MOK - a. Zajedno smo upoznali ministra sporta, gospodina Gajića, sa svim izazovima sa kojima se Olimpijski pokret danas suočava. Važnost olimpizma u ovo vreme posebno dolazi do izražaja imajući u vidu da je to platforma koja promoviše mir, a mir je nešto što danas nedostaje u svetu. Olimpijska povelja kaže da sport treba da bude nezavisan u odnosu na državu i politiku, ali stimuliše nacionalne olimpijske komitete da imaju dobru saradnju sa državom u cilju poboljšanja sporta, a ovaj sastanak danas je upravo još jedan dobar primer toga“ – istakao je predsednik OKS Božidar Maljković.

Top