Održan okrugli sto o važnosti globalnog obrazovanja za mlade

Koliko su danas mladi u Srbiji upoznati sa principima globalnog obrazovanja i koliko je ono važno kako bi po svojim znanjima, sposobnostima i stavovima mladi postali građani sveta, bila je tema ovog skupa. Sa stanovišta neformalnog obrazovanja, na ovu temu govorila je Snežana Klašnja, pomoćnica ministra za omladinu, posebno ističići ulogu i značaj programa Mladi su zakon jer podstiče mlade na udruživanje i društveni aktivizam kako bi realizovali male inicijative menjajući na bolje kvalitet života mladih u lokalnim zajednicama. Snežana Marković, pomoćnica ministra za srednje obrazovanje govorila je o načinima na koji se u školama usvajanju znanja, stavovi i veštine za globalno građanstvo, pre svega kroz međupredmetni pristup i razvoj međupredmetnih kompetencija. Na okruglom stolu su učestvovali i Miomir Rajčević iz Medijskog edukativnog centra, Marijana Rodić iz Centra za omladinski rad, Milena Stošić, specijalna predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za mlade i bezbednost i Tatjana Nikolić, članica Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije. U diskusiji koja je usledila, učestvovali su mladi iz srednje škole Artimedia i Unije srednjoškolaca Srbije.

Nedelja globalnog obrazovanja predstavlja evropski događaj posvećen unapređenju svesti o važnosti globalnog obrazovanja. U toku ove nedelje mladi i njihovi nastavnici se ohrabruju da sprovode projekte na temu globalnog obrazovanja u svojim školama i omladinskim organizacijama, podstiču na razmišljanje o pitanjima globalizacije i prevazilaženja nejednakosti u svojim sredinama. Svake godine Nedelja se obeležava pod zajedničkim sloganom, a slogan za 2016. godinu je „Zajedničkim snagama ka izgradnji mira” (Acting together for a World of Peace). Globalno obrazovanje je ono koje ljudima otvara vidike za realnosti globalizovanog sveta i podstiče ih da učine koliko mogu da svet bude mesto veće pravde, jednakosti i ljudskih prava za sve.

Okrugli sto organizovali su  Ministarstvo  omladine i sporta, Medijski edukativni centar  i Krovna organizacija mladih Srbije, a uz podršku EU info centra.

Top