Održan info dan o Erazmus+ programu

Skup je organizovan od strane Fondacije Tempus – Erazmus+ kancelarije za Srbiju i Grupe “Hajde da…”, kontakt tačke za Erazmus+: Mladi u akciji, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta i Delegacije Evropske unije u Srbiji. Cilj info dana bio je da se prisutnima prikažu mogućnosti koje se različitim ciljnim grupama nude kroz novi program Evropske unije, kako bi ga što intenzivnije koristili u budućnosti.

Pozdravljajući prisutne ispred Ministarstva omladine i sporta, Snežana Klašnja, pomoćnica ministra za omladinu apelovala na fakultete i druge obrazovne ustanove da podrže mlade i intenziviraju saradnju sa njima, kako bi se sredstva iz evropskih fondova efikasnije povlačila i ulagala u dalji napredak obrazovne i omladinske politike naše zemlje. Ministarstvo omladine i sporta nastaviće da podržava obuke u cilju podizanja kapaciteta mladih i omladinskih udruženja za korišćenje dostupnih fondova, dodala je ona. U svom izlaganju navela je da je od 2007. do 2013. godine u omladinskom polju iz sredstava EU odobreno 317 projekata u vrednosti 5,5 miliona evra, što Srbiji daje poziciju lidera u regionu po broju odobrenih projekata. „Mladi ljudi mogu i žele, samo im dajte šansu“, zaključila je na kraju gospođa Klašnja.

Skup su pozdravili i Zorana Lužanin, pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU u Republici Srbiji, nakon čega su usledila predavanja i radionice u vezi sa sadržajem, prioritetima i detaljima samog Programa.

Najavljeno je da će se u narednom periodu nastaviti sa predstavljanjem novog Programa širom Srbije u formi informativnih dana, te da su isti već zakazani u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Novom Pazaru.

Očekuje se da će novi program za obrazovanje, trening, omladinu i sport u periodu 2014-2020. imati više od 4 miliona direktnih korisnika širom Evrope, te da će doprineti mobilnosti i aktivizmu mladih, povezivanju formalnog, neformalnog i informalnog obrazovanja, kao i povezivanju obrazovanja i potreba tržišta rada, ali i da će uticati na širenje pozitivnih vrednosti u oblasti sporta na evropskom nivou.

Top