Obeležen Međunarodni dan volontera u Srbiji

Ministarstvo omladine i sporta, Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije i predstavnici Resurs centara nacionalnog programa volontiranja mladih MLADI SU ZAKON, su 5. decembra 2018. godine konferencijom u Startit centru, obeležili Međunarodni dan volontera u Srbiji.

Konferenciju su otvorili Nikola Božić, predsednik upravnog odbora Mladih istraživača Srbije i državni sekretar, Darko Stanić, koji je u uvodnom obraćanju volonterima čestitao njihov dan i istakao da već devet godina za redom mladi širom Srbije, volonteri i volonterke, su partneri Ministarstva u unapređenju života sugrađana, daju ogroman doprinos i čine da lokalne zajednice budu bolje mesto za život svih nas, a da su u toj misiji uspeli jer je i ove godine veliki broj mladih učestovao u akcijama kako bi se uredili prostori za njih u lokalnim zajednicama, sprovođene su akcije za zaštitu životne sredine, akcije u cilju podsticanja humanosti i solidarnosti, razumevanja i tolerancije, bezbednosti i međugeneracijske saradnje.

Kroz program MLADI SU ZAKON ove godine omogućena je realizacija 140 omladinskih volonterskih projekata i 35 međunarodna volonterska kampa širom Srbije. Međunarodni kampovi su uključili više od 600 mladih iz inostranstva i cele Srbije, a fokus u izboru volontera je stavljen na mlade sa smanjenim mogućnostima, iz ruralnih i udaljenih sredina sa otežanom komunikacijom, koji nisu putovali van zemlje, ne znaju engleski i nemaju kompjuter.

Na konferenciji, koja je okupila preko 100 volontera, predstavnika organizacija i institucija iz Srbije koji se bave volontiranjem, su razmenjena iskustava volontera, i predstavljeni rezultati ovogodišnjeg programa MLADI SU ZAKON.

 

 

Top