Ministar Udovičić u poseti Republici Srpskoj

Prenošenje iskustava iz pripreme pravne regulative i primera dobre prakse u oblasti sporta, dodela sportske opreme OŠ “Đura Jakšić“ i Domu za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” i dogovori o zajedničkim aktivnostima u oblasti omladinske politike

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas se u Banjaluci sastao sa ministarkom porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonjom Davidović.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru, ministar Udovičić i delegacija Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije preneli su iskustva iz pripreme pravne regulative u oblasti sporta i Zakona o sportu iz 2016. godine i primere dobre prakse iz oblasti razvoja sistema sporta budući da je u toku rad na Zakonu o sportu Republike Srpske, te da je Srbija prepoznata kao primer čija zakonska rešenja i njihovu primenu treba slediti.

“Izuzetno je važno što je do novog sastanka između naših Ministarstava došlo tako brzo posle februarskog susreta u Beogradu i što je iskorišćena prilika da se prodube i dodatno konkretizuju razgovori koji su se tada vodili. Razmenili smo mišljenja i znanja po pitanjima stipendiranja vrhunskih sportista, nacionalne kategorizacije sportova finansiranja sporta i drugih sistemskih rešenja u oblasti sporta. Takođe, razmenili smo iskustva iz pripreme i realizacije koncepta  revitalizacije i izgradnje infrastrukture - trenažnih centara, omladinskih i sportskih kampova i sportsko-turističkih kompleksa, kao i stvaranja uslova za takmičenje i pripremu sportista i njihovo iskorišćenje u razvoju ponude sportskog turizma. Podelili smo i primere dobre prakse u uspostavljanju mehanizama za što veće učešće mladih u kreiranju i realizaciji omladinske politike“, izjavio je ministar Udovičić.

Još jedna od tema sastanka bila je i konkretizacija realizacije zajedničkih aktivnosti i projekata u domenima omladine i sporta predviđenim Akcionim planom za 2019. godinu.

“Baš kao i u prethodnom periodu, naša saradnja je besprekorna i želimo da se naši mladi što češće susreću na omladinskim manifestacijama, da se temeljnije upoznaju i da razmene iskustva, znanja i perspektive za dalji lični i karijerni razvoj. Pripremamo se za Godišnju omladinsku konferenciju na jesen, povezivanje mladih korišćenjem dostupnih regionalnih inicijativa i evropskih fondova poput Fonda za zapadni Balkan, programa Erazmus+ i IPA programa prekogranične saradnje, kao i saradnji sportskih saveza Srbije i Republike Srpske putem razmene stručnjaka i organizovanja stručnih predavanja“, dodao je ministar Udovičić.

Prilikom posete Banjaluci dodeljena je sportska oprema Osnovnoj školi “Đura Jakšić“ i Domu za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”.

Top