Ministar Udovičić na konferenciji “Podsticajno okruženje za mlade“

Ministar Udovičić posebno istakao značaj kancelarija za mlade i omladinskih klubova, programa “Mladi su zakon“ i stipendija Fonda za mlade talente; razmatrane nove inicijative sa predstavnicima mladih

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je na konferenciji “Podsticajno okruženje za mlade“ sumirao rezultate u 2018. godini na polju daljeg uspostavljanja institucionalnog okvira i efikasnog sprovođenja omladinske politike kroz Nacionalnu strategiju za mlade. Kroz razgovor koji je usledio sa učesnicima konferencije, razmatrani su aspekti i modeli podsticaja da se i u sledećoj godini mladi u još većem broju uključuju u sve društvene tokove, uz napomenu da će Ministarstvo uvek biti tu da podrži sve konstruktivne predloge i inicijativ mladih na tom putu.

“U Srbiji je trenutno aktivno 136 kancelarija za mlade i 65 omladinskih klubova. U 2018. godini kroz konkurse za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade finansirana su 102 projekata zahvaljujući kojima su stvorene mogućnosti da se preko 80 mladih zaposli ili samozaposli; 160 realizuje stručnu praksu, preko 1.400 prođe obuke za povećanje kompetencija za zapošljivost; da se realizuje preko 400 različitih vidova edukacija iz oblasti zdravlja, bezbednosti, socijalne inkluzije, kao i da se sprovedu kreativne radionice i programi neformalnog obrazovanja za više od 12.000 mladih“, istakao je ministar Udovičić.

Trenutno je u izgradnji devet malih sportskih terena i opremanje tri omladinska kluba, a programom “Mladi su zakonˮ širom Srbije relizovano je 35 međunarodnih volonterskih kampova na kojima je učestvovalo preko 630 domaćih i međunarodnih volontera. Govoreći o mladim talentima, ministar Udovičić je naglasio sledeće:

“Kroz Fond za mlade talente Republike Srbije najbolji srednjoškolci i studenti dobijaju nagrade i stipendije. Tokom 2018. stipendirano je 1.303 studenta završnih godina osnovnih i master akademskih studija, a nagrađeno i 1.624 učenika srednjih škola koji su postigli izuzetne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.Time smo uručili 15% više dodeljenih nagrada u odnosu na 2017. godinu“, podvukao je ministar Udovičić.

Konferenciji je prisustvovao i šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper koji je tom prilikom istakao važnost institucionalne saradnje u stvaranju ambijenta univerzalne podrške afirmacije mladih u društvu – danas i u budućnosti.

Naglasivši spremnost Srbije da u svemu prati pozitivne primere, ali i bude uzor mnogima, ministar Udovičić je tim povodom rekao: “Imao sam priliku da ove godine u Beču na Evropskoj konferenciji o mladima kroz razgovor sa kolegama kolegama – i vođenjem dijaloga sa mladima – zajedno razmotrimo mogućnosti za još sadržajniju integraciju ciljeva mladih u novu  strategiju za razvoj ove oblasti delovanja Evropske unije. Drago mi je da su upravo ti ciljevi bitno uticali u formulisanju novog akcionog plana realizacije strategije za mlade Evropske unije za period od 2019. do 2027. godine. Tri osnovne oblasti koje se u tim dokumentima ističu su značajnije učešće mladih u građanskom i demokratskom životu, njihovo osnaživanje kroz jačanje inovacija i priznavanje omladinskog rada, i šire i intenzivnije međusobno povezivanje radi promocije edukacije, volonterizma, razumevanja među kulturama i solidarnosti. Kao takve, one su potpuno usaglašene sa Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade Republike Srbije u periodu 2018-2020. godine. U tom intervalu ćemo izvršiti nadgradnju svega kvalitetnog što je do sada postignuto, uz poseban akcenat na aktivnosti mladih koje se odnose na zapošljavanje i preduzetništvo, obrazovanje, vaspitanje i obuku, aktivizam i aktivno učešće, zdravlje i blagostanje, bezbednost, socijalnu uključenost, mobilnost, informisanje i kulturu i kreativnost. Time ćemo nastaviti trend izuzetnih rezultata Srbije u korišćenju omladinske komponente EU Erazmus+ programa - kao lidera Zapadnog Balkana u tom segmentu.”

Top