Ministar Udovičić i francuska ambasadorka sporta Lorans Fišer – Sportska saradnja dodatno jača strateško partnerstvo i prijateljstvo Srbije i Francuske

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sastao se danas sa ambasadorkom za sport Francuske Lorans Fišer i tom prilikom razgovarao o aktuelnim Zimskim olimpijskih igrama, intenziviranju saradnje u oblasti sporta između Srbije i Francuske, kao i Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama čiji će Pariz biti domaćin 2024. godine.

Gospođa Fišer istakla je da Pariz ima za cilj da bude domaćin najodrživijih Igara svih vremena, u potpunosti usklađenih sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, pozvala ministra Udovičića da poseti Francusku i ponudila otvoreni poziv da srpski olimpijci izaberu tu zemlju za pripreme pre Olimpijskih igara u Parizu. Ministar Udovičić istakao je da su i međusobne razmene znanja, iskustava i informacija od velikog značaja za razvoj i srpskog i francuskog sistema sporta i da Srbija ima da ponudi i infrastrukturne i kadrovske kapacitete za dalje unapređenje odnosa. Ministar je naglasio da je Multifunkcionalna dvorana u Beogradu, koja će biti otvorena narednog meseca, projektovana po uzoru na francuski „INSEP”, kampus na periferiji Pariza, koji je prepoznatljiv po jedinstvenoj i modernoj sportskoj infrastrukturi.

Sagovornici su konstatovali da su dve zemlje uspostavile delotvornu dinamiku i kontinuitet institucionalne saradnje u oblasti sporta i zaključili da će sve zajedničke aktivnosti planirane za budućnost zasigurno ojačati strateško partnerstvo i tradicionalno blisko prijateljstvo Srbije i Francuske.

 

Top