Kandidatura za evropsko i svetsko prvenstvo u fudbalu – još jedan korak ka cilju

Na kvadrilateranom sastanku u Sofiji vođeni razgovori o osnivanju Inicijalnog organizacionog komiteta za podnošenje zajedničke kandidature Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke za Evropsko prvenstvo 2028. i Svetsko prvenstvo 2030. godine u fudbalu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u okviru trećeg kvadrilateralnog sastanka susreo se sa ministrom omladine i sporta Bugarske Krasenom Kralevom, Rumunije Konstantinom Bogdanom Mateijem, zamenikom ministra sporta i kulture Grčke Jorgosom Vasilijadisom i predstavnicima nacionalnih fudbalskih saveza i tom prilikom razmatrani su dalji koraci koje je potrebno preuzeti u cilju podnošenja zajedničke kandidature za Evropsko prvenstvo 2028. i Svetsko prvenstvo 2030. godine u fudbalu.

Tokom konstruktivnog sastanaka – vođeni su razgovori o Memorandumu o razumevanju između Vlade Republike Srbije, Vlade Republike Bugarske, Vlade Republike Grčke i Vlade Rumunije radi osnivanja Inicijalnog organizacionog komiteta za podnošenje zajedničke kandidature za dva navedena velika fudbalska takmičenja, a taj dokument predstavljaće konkretnu osnovu budućih ujedinjenih napora.

“Veoma sam zadovoljan time što svakim novim sastankom pravimo korak dalje ka cilju kojem svi težimo i što dodatno učvršćujemo prijateljske odnose i proširujemo regionalnu sportsku saradnju, a tako je bilo i ovoga puta. Hvala mojim uvaženim kolegama na konstruktivnom pristupu i predanosti u realizaciji našeg velikog cilja“, rekao je ministar Udovičić.

Konačni zadatak Inicijalnog organizacionog komiteta biće da, uzevši u obzir zahteve po pitanju kandidature i postojeće nacionalne kapacitete pogledu ispunjenosti svih uslova, pripremi dosijee i dokumenta potrebna za kandidature, na osnovu zahteva UEFA i FIFA za organizaciju turnira.

“Organizovanje tako velike manifestacije predstavljalo bi dugoročno najbolje moguće ulaganje u sportske kapacitete naše zemlje – i pružilo podstrek izgradnji novih i planiranom renoviranju postojećih stadiona, kao i razvoju fudbala i celokupnog sistema sporta na svim nivoima. Takođe, ovaj jedinstveni događaj višestruko bi pozitivno uticao i na druge važne društvene oblasti poput turizma, ekonomije, kulture i drugih, a istovremeno predstavljao idealnu priliku da se Srbija ponovo pokaže kao prvoklasan i gostoprimljiv domaćin i time pošalje afirmativnu sliku u svet“, zaključio je ministar Udovičić na sastanku u Sofiji.

Top