Државни секретар Станић на Конференцији ,,Јадранско-јонска иницијатива и заједнички изазови и могућности у области младих”

Државни секретар у Министарству омладине и спорта Дарко Станић учествовао је на конференцији посвећеној јачању јадранско-јонске сарадње у области омладинске политике 4. и 5 априла у Будви  у организацији Министарства спорта и младих Црне Горе а у склопу црногорског председавања  Jадранско-јонском иницијативом.

Конференцију је отворио министар спорта и младих Црне Горе Никола Јановић а присутнима су се том приликом обратили и амбасадор Фабио Пиглиапоцо, претходни Генерални секретар Јадранско-јонске иницијативе и амбасадорка Мариз Давије, шеф мисије ОЕБСА у Црној Гори, уз чију подршку је организована Конференција.

На панелу посвећеном заједничким изазовима и могућностима  за младе у региону државни секретар Дарко Станић је истакао значај разматрања питања младих у оквиру јадранско –јонске иницијативе. Представио је  достигнућа у области омладинске политике у Србији  и активности које се предузимају на међународном плану у циљу унапређења квалитета живота младих.  

,,У региону делимо многе сличности у историјском и културном контексту и имамо јасну опредељеност за сарадњу и стварање стабилних друштава. Стога, заједничко деловање и повезивање младих може допринети интензивирању размене знања и искустава по питању различитих процеса, успостављању успешних канала комуникације и сарадње у региону“, рекао је  је Станић и додао ,, Србија је дала велики допринос успостављању Регионалне канцеларије за сарадњу младих у циљу интензивирања регионалне сарадње у омладинском сектору, унапређењу интеркултуралног дијалога, активизма, социјалне укључености и мобилности младих на простору западног Балкана.“ У излагању  државни секретар Станић је истакао и да је  Нови Сад омладинска престонице Европе 2019. године и културе 2021. године те да је ове године Србија регионални центар омладинских дешавања позваши учеснике да дођу у Србију и укључе се у иста.

Конференција је окупила око 50 представника држава Јадранско-јонске иницијативе задужених за омладинску политику, Европске Уније, међународних и регионалних организација и невладиних организација. Испред Србије, учестовали су и саветница министра Снежана Клашња и амбасадор Републике Србије у Црној Гори Зоран Бингулац.

Земље чланице Јадранско-јонске иницијативе су  су: Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Грчка, Италија, Словенија, Србија , Северна Македонија и Црна Гора. Седиштге Секретаријата је у Анкони. Генерални секретар је италијански амбасадор Ђовани Кастеланета. Акциони плана Стратегије за Јадранско-јонски регион наглашава   важност усаглашавања активности које земље кандидати и потенцијални кандидати за чланство у ЕУ из Јадранско-јонског региона, већ спроводе у оквиру „Берлинског процеса" на јачању саобраћајне и енергетске инфраструктуре, повезивању младих, развоју привреде и снажнијем укључивању институција цивилног друштва. Црна Гора председава Јадранско-јонском иницијативом од 1. јуна 2018. до 31. маја 2019. године, након чега  Србија преузима председавање.

 

Top