Dalje jačanje saradnje u oblastima omladine i sporta sa Rumunijom

Tema razgovora bila je dalje jačanje saradnje u oblastima omladine i sporta, kako kroz podsticanje individualnih aktivnosti omladinskih i sportskih udruženja i pojedinaca, tako i kroz uspostavljanje jasne sistemske podrške potpisivanjem memoranduma o saradnji između dva resorna ministarstva.

Ambasador Rumunije konstatovao je da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, medija, omladine i sporta u finalnoj fazi usklađivanja, te da je adekvatan osnov za potpisivanje posebnog akta u oblastima omladine i sporta.

Predrag Peruničić zahvalio se na inicijativi, ukazavši da je saradnja već odlična i proaktivna, kroz razmene sportista i omladinskih delegacija, kao i znanja i iskustava iz različitih oblasti, te zajedničko korišćenje dostupnih fondova, ali da bi je potpisivanje ovakvog akta podiglo na viši nivo i doprinelo njenom dodatnom intenziviranju.

Tokom razgovora bilo je reči i o različitim bilateralnim i međunarodnim aktivnostima u toku, poput IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Rumunija, Otvorenog metoda koordinacije Evropske komisije, ali i razmene iskustava koja se tiču sticanja statusa Evropske prestonice mladih, budući da je upravo Kluž nosilac ovog vrednog priznanja za 2015. godinu.

Novi susret dve strane dogovoren je već za jul, sa namerom da radne grupe do kraja leta dođu zajedničkim radom do najboljeg mogućeg predloga memoranduma za sportiste i mlade ljude, kao i njihova udruženja.

Top