Crowdfunding kao model prikupljanja kapitala za biznis ideje mladih

U Beogradu je danas, 7. juna 2017. godine održana konferencija „Belgrade Crowdfunding Convention“ sa ciljem da se koncept crowdfunding-a, kao alternativnog mehanizma finansiranja, približi široj publici, pre svega mladima. Konvencija je okupila crowdfunding entuzijaste i stručnjake iz Srbije i regiona u cilju unapređivanja i realizacije ovog koncepta. U okviru Konvencije razgovaralo se o crowdfunding-u u evropskom kontekstu, iskustvima u Srbiji i Sloveniji a mogle su se čuti i preporuke za uspešne crowdfunding kampanje.

Snežana Klašnja, pomoćnica ministra za omladinu, istakla je rezultate nedavno realizovane studije o preduzetništvu mladih koja je pokazala da je jedan od najvećih problema sa kojima se mladi preduzetnici suočavaju nedostatak početnog kapitala za pokretanje posla. „Crowdfunding daje jednake šanse svima jer svako ko ima dobro razrađenu ideju može da pokrene kampanju za prikupljanje sredstava i proveri koliko je njegova poslovna zamisao privlačna investitorima“, rekla je Klašnja.

Skup su otvorili zamenik nemačkog ambasadora, Aleksander Jung i menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Ivan Sekulović.

Događaj je organizovao Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva zajedno sa Nemačko-srpskom inicijativom za održivi rast i zapošljavanje, nemačkom fondacijom Hajnrih Bol i Brodoto regionalnom organizacijom.

Top