Borovčanin: Inspirisati mlade da grade bolju Srbiju

Subotica je danas postala prvi grad na mapi Lajkomat karavana, koji će u okviru Meseca tolerancije i ljudskih prava, sve do 10. decembra posetiti više gradova Srbije. Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin, koji je prisustvovao početku karavana, upozorio je na negativne pojave u medijima i onlajn prostoru, a kao rešenje predložio da se pokrenu pozitivne kampanje koje inspirišu i u ljudima bude najlepša osećanja.

„Mesec tolerancije i ljudskih prava je odličan primer – neophodne su kampanje koje bude najlepša osećanja“, primetio je državni sekretar i dodao kako veruje u spremnost omladine da izgradi bolje društvo.

On je pohvalio inicijativu neformalnih grupa mladih iz Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Novog Pazara i drugih gradova, podsetivši da su upravo oni pokrenuli Mesec tolerancije i ljudskih prava, koji su podržali Ministarstvo omladine i sporta, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

„Iskreno verujem da omladina Srbije može da izgradi jedno tolerantnije, demokratičnije i naprednije društvo“, zaključio je Borovčanin.

U okviru obeležavanja ove manifestacije, organizuje se takmičenje Ambasador tolerancije i ljudskih prava i Lajkomat karavan od Subotice do Novog Pazara. Tokom takmičenja, u mnogim gradovima širom Srbije biće postavljeni aparati koji će snimati video poruke građanki i građana kojima se afirmišu tolerancija i ljudska prava.

Video poruke će biti postavljene na portal www.nemrznji.rs, a zvanični haštagovi su #verujem #tolerancija #nemrznji.

Pobednik takmičenja, koji postaje Ambasador tolerancije i ljudskih prava, je osoba čiji video bude najviše šerovan, a nagrada je poseta institucijama Saveta Evrope u Strazburu.

Top