Усвојена Декарација о младима ОЕБС-а

“Препознајемо потенцијал младих да допринесу економском, политичком и социјалном развоју”, наводи се у Декларацији о младима, која узима у обзир и иницијативу Швајцарске која се тиче младих, као председавајуће земље ове године.

Швајцарска је  током 2014. године организовала програм “Модел ОЕБС-а за младе” у коме је учествовало 57 младих из свих земаља ОЕБС региона. Током неколико састанака, од којих је један био и у Београду, у процесу преговарања, Амбасадори младих су консензусом дошли до Акционог плана за младе.

Министарство омладине и спорта активно  учествувује у реализацији активности за младе у оквиру Заједничког радног плана Србије и Швајцарске за консекутивно председавање ОЕБС-ом 2014. и 2015. године.

Млади амбасадори из 57 земаља присуствовали су Министарској конференцији.

Амбасадор младих из Швајцарске, Жереми Жуве представио је у свом обраћању министрима, Акциони план за младе, који садржи 144 препоруке у три области: промоција, заштита и партиципација младих.

Он је изразио очекивање амбасадора младих да ће ОЕБС у будућем периоду и институционализовати партиципацију младих кроз своје структуре.

Амбасадорка младих из Србије је Милена Стошић из Кровне организације младих Србије. Испред Министарства омладине и спорта учествовала је  Весна Видојевић, чланица радне групе за председавање Србије ОЕБС-ом.

Млади амбасадори су у оквиру своје завршне конфернције, која је текла паралелно са Министарском конференцијом, представили  своје активности  на промоцији ОЕБС-а током 2014. године представницима радне групе за председавање Србије ОЕБС-ом 2015. године, уз иницијативу да се активности са младим амбасадорима наставе и следеће године.

Декларацију можете преузети ОВДЕ.

Top