Удовичић: Стипендије за најбоље су подршка и системска брига о младима, за будућност Србије

Најбољи студенти Србије на мастер и докторским студијама у инистранству, њих 430 са просечном оценом преко девет, који се стручно академски усавршавају уз системску подршку Србије с циљем да тако стечена знања имплементирају у Србији у коју ће се вратити након завршених студија, добитници су стипендије Фонда за младе таленте Републике Србије по Конкурсу за стипендирање најбољих студената студија другог и трећег степена на универзитетима земаља чланица ЕУ и ЕФТА, као и на водећим светским универзитетима за школску 2019/20. годину.

Потписивању уговора са Фондом присуствовао је и министар омладине и спорта Вања Удовичић, председник Фонда, и том приликом истакао значај подршке студијама и академском усавршавању наше омладине на најбољим светским универзитетима: „Пре свега желим да честитам добитницима стипендија и да им пожелим срећу у наставку школовања. Свако улагање у наше младе људе није трошак већ инвестиција у будућност Србије. Сигуран сам да сте управо ви најбољи амбасадори наше Србије на свим светским универзитетима и да ће сва знања и искуства која ћете стећи бити драгоцена и за вас и за Србију у којој ћете их имплементирати. Ми смо ту да вас и на овај начин подржимо и помогнемо“.

Откад је у надлежности Министарства омладине и спорта, Фонд за младе таленте „Доситеја“ доделио je 29.839 стипендија и награда студентима и ученицима средњих школа, и у те сврхе је утрошено више од 7,9 милијарди динара.

„На годишњем нивоу Фонд подржи преко 3.300 најбољих средњошколаца и студената. Од 2013. до данас повећан је укупан број стипендија за студије у Републици Србији са 1.000 на 1.360, а износ стипендија са 250.000 на 300.000 динара, за мастер и докторске студије у иностранству на 604.327 динара. На овај начин, кроз награђивање и стипендирање средњошколаца и студената, држава на системски начин показује бригу за младе и њихову будућност који су највреднија данашњица и будућност Србије“, истакао је министар Удовичић.

 

Top